Tancament de Divalterra: on es reubicarà la plantilla?

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha informat de la reestructuració de les 700 persones que hi treballen. 

Foto: Imatge d'arxiu de la brigada forestal de Divalterra / À Punt NTC

Aquest dimarts, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha anunciat el tancament i la dissolució de l’empresa Divalterra, on treballen ara mateix vora 700 persones. L’anunci ha tingut lloc aquest matí en un ple extraordinari que havia de decidir el futur d’aquesta empresa, colpejada en nombroses ocasions per diversos escàndols i casos de corrupció. 

Davant de l’anunci de tancament i dissolució, vora 700 treballadors i treballadores públics viuran un procés de reestructuració. La plantilla de Divalterra (a banda dels òrgans directius) està composta de 697 persones, 621 de les quals pertanyen a brigades forestals (la principal activitat de l’empresa) i 76 d'aquestes estan en altres serveis, com el desenvolupament local, el turisme, la comunicació o els gabinets jurídic i econòmic. 

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha anunciat que tot el personal serà reubicat. De fet, en declaracions al programa Bona vesprada de la televisió d’À Punt, Gaspar ha precisat que vora el 90% de l’empresa són “persones que ixen a la muntanya cada dia a treballar” i que tenen entre les seues funcions l'extinció d'incendis. Per això, passaran a formar part del Consorci Provincial de Bombers. Falta, això sí, la “lletra xicoteta”, que s’anirà “construint” a partir d’ara, segons el president de la Diputació.

D’altra banda, la resta de persones de serveis accessoris (al voltant d’un 10%), passaran a la mateixa Diputació, una qüestió que Gaspar ha expressat que és de “lògica”. Amb tot, ha volgut transmetre un missatge de “tranquil·litat” als treballadors i les treballadores, i ha sostingut que la tardança a tancar Divalterra ha tingut molt a veure amb el fet de protegir aquestes persones sota un marc jurídic. “Són el primer”, ha conclòs. 

D’on ve Divalterra i quins han sigut els seus escàndols?

La història més fosca de Divalterra, empresa pública hereua d’Imelsa i prestadora d’alguns serveis de la Diputació de València, arranca en el 2014. En aquest any, Esquerra Unida va denunciar una trama corrupta en què es facturaven treballs ficticis a l’empresa. El cas va portar a la presó l’expresident de la Diputació, el popular Alfons Rus, que va perdre el càrrec quan es van filtrar uns àudios en què comptava els diners de les presumptes comissions. Entre altres càrrecs, jutjaren també l’exgerent, Marcos Benavent, implicat a més en el cas Taula. 

Amb el canvi de govern en 2015 va arribar, també, el canvi de nom. Divalterra va nàixer així de les mans del PSPV i Compromís en una rentada de cara que, no obstant això, es va embrutar només dos anys després, quan van detindre l’expresident socialista de la Diputació i actual alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, en el cas Alqueria. Aquesta trama estava basada en la presumpta contractació irregular d’alts directius. 

També et pot interessar

stats