Anticorrupció sol·licita huit anys de presó per al "ionqui dels diners" per presumptes irregularitats en adjudicacions

Considera el PP responsable civil subsidiari de la primera peça del cas Taula de què s’obri juí oral

Marcos Benavent  en una imatge d'arxiu
Marcos Benavent en una imatge d'arxiu / Manuel Bruque (EFE)

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita huit anys i tres mesos de presó per a qui va ser gerent de l'empresa pública Imelsa, Marcos Benavent (autodenominat "ionqui dels diners"), per presumptes irregularitats en adjudicacions a l'empresa Thematica Events. El jutjat número 18 de València ha comunicat l'obertura de juí oral i l'escrit de qualificacions provisionals de la Fiscalia, on es demanen huit anys i tres mesos de presó per a Benavent i quatre per al seu presumpte testaferro, José Estarlich.

Es tracta de la primera peça del cas Taula de què s’obri juí oral i Anticorrupció considera el PP responsable civil subsidiari.

Fa un mes, la jutgessa substituta va dictar la primera orde de processament dins del cas Imelsa i el seu derivat Taula i va obrir el termini perquè les parts sol·licitaren l'obertura de judici oral formulant un escrit d'acusació o el sobreseïment de la causa.

La jutgessa va apreciar indicis dels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals.

En aquesta peça estan investigats, a més de Benavent, l'exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Montcada amb el PP, Juan José Medina, i Rafael García Barat, administrador de Thematica Events, mercantil en la qual participava Benavent i sobre la qual giren totes les adjudicacions qüestionades en aquesta causa.

Anticorrupció emmarca els fets dins de l'"operativa criminal" dissenyada per al presumpte desviament de fons públics utilitzant l'empresa pública Imelsa -actual Divalterra-, per part dels seus dirigents, entre ells Marcos Benavent, gerent d'aquesta empresa per decisió de l'expresident popular de la Diputació de València, Alfons Rus.

El mateix Benavent va reconéixer que, per als seus fins personals i del partit polític al qual pertanyia, va utilitzar, entre altres vies, la societat Thematica Events, l'administrador únic de la qual des de la seua constitució és Rafael García Barat.

Sobre el suposat desviament de fons públics des d'Imelsa per a l'abonament de les campanyes electorals del PP en les eleccions municipals de 2007 i en les generals de l'any 2008, el ministeri públic creu que per als comicis municipals de maig de 2007, Thematica Events va realitzar actes de campanya electoral del PP de Juan José Medina per import de 11.782,77 euros (IVA no inclòs). Segons considera, aquests diners haurien sigut abonats per Imelsa a través d'elevar costos ficticis en facturació real amb l'empresa, tenint "ple coneixement" d'això tant Marcos Benavent com Juan José Medina, que ostentava el càrrec de coordinador de campanya del Partit Popular i vicepresident de la Diputació Provincial de València".

Dins de les mateixes eleccions municipals, Thematica Events va fer treballs de campanya electoral per al candidat popular a l'alcaldia de Vilamarxant, Vicente Betoret, -contra el qual no es dirigeix acusació per estar els fets prescrits per a ell, apunta el fiscal- que haurien sigut abonats per Imelsa i ocultats al Tribunal de Comptes en els comptes que han de presentar els partits com a despeses electorals.

També et pot interessar

stats