El Congrés convalida el decret de mesures energètiques amb el suport dels socis d'investidura

El PSOE recorda que aquest estalvi és un "imperatiu ineludible" que pretén evitar tancaments en la producció o "retallades dràstiques" en el consum domèstic

Una imatge general del Congrés, aquest dijous
Una imatge general del Congrés, en arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 d'agost 2022 - 07:29 Actualitzat: 25 d'agost 2022 - 17:33

El govern espanyol ha aconseguit aquest dijous el suport parlamentari necessari al Congrés dels Diputats per a convalidar el reial decret que inclou el pla d'estalvi energètic. Un suport que fins aquest dimecres no estava garantit. Durant aquest dimecres, els partits que feren costat a la investidura del govern de coalició han anat obrint pas a l'aprovació del decret. El PNB ha anunciat ja el suport a la convalidació de la norma, però confia que les seues propostes es tinguen en compte quan haja de presentar-se a Brussel·les el futur Pla de Contingència més complet. El suport dels sis diputats del PNB, més la decisió d'ERC de no oposar-se a la convalidació, dona al govern els suports suficients.

Compromís també ha anunciat el seu suport. ERC ha explicat que no s'oposarà a convalidar el decret llei després que l'executiu haja oferit tramitar-lo com a projecte de llei, cosa que obri la possibilitat d'introduir esmenes. El que no ha aclarit és si hi votarà a favor o s'abstindrà. I EH Bildu continuava aquest dimecres negociant encara amb alguns aspectes del decret, com el fet que les mesures siguen "temporals i no conjunturals".

Per contra, el PP exigeix negociar un altre decret llei amb mesures d'estalvi energètic i aprovar-ne per separat un altre nou amb les ajudes previstes al transport i les beques a l'estudi, que ja conté el decret llei que es vota aquest dijous, que ha cridat a "paralitzar". La formació ha justificat el rebuig al text actual en aquesta obligatorietat. I la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat en una carta la "falta de diàleg i d'acord" del govern espanyol, i ha exigit canvis per a donar suport al pla, com una "major flexibilitat" a les empreses per a poder establir mesures d'estalvi energètic.

El d'aquest dijous serà el primer ple extraordinari al Congrés després del parèntesi de l'estiu. El pla d'estalvi està en línia amb els acords a Europa. El passat 26 de juliol, els 27 països de la Unió Europea tancaren un acord per a reduir el consum de gas de cara a l'hivern davant la crisi oberta per la guerra a Ucraïna, en virtut del qual Espanya ha d'abaixar-lo fins a un 7%. En el cas espanyol, les comunitats autònomes poden formular propostes al govern espanyol fins al 31 d'agost per tal de presentar el pla final d'estalvi a Brussel·les, previst al setembre. El portaveu del PSOE, Patxi López, ha advertit als grups que aquest estalvi és un "imperatiu ineludible" que pretén evitar tancaments en la producció o "retallades dràstiques" en el consum domèstic.

El reial decret que es votarà aquest dijous al Congrés no inclou únicament el pla d'estalvi energètic, sinó mesures de suport en l'àmbit del transport i en matèria de beques i ajudes a l'estudi. Es votarà també la gratuïtat del preu de determinats abonaments i títols multiviatge de Renfe entre l'1 de setembre i el 31 de desembre d'enguany, així com un pagament complementari de 100 euros al mes durant quatre mesos per als beneficiaris de beques i ajudes a l'estudi.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha manifestat que el govern espanyol "no té cap problema" amb la possibilitat del decret d'estalvi energètic, cosa que permetria introduir-hi modificacions via esmenes, però ha deixat clar que prefereix la convalidació per a no generar incertesa entre els ciutadans.

"Desitjaríem no sotmetre la ciutadania a un escenari d'incertesa i que demà es puga convalidar el decret, però evidentment hi ha una tramitació parlamentària que és possible i, per tant, aquestes són les vies. El PP, abans de dir que no, hauria d'obrir-se a aquesta possibilitat", ha subratllat la ministra, que ha recordat que les mesures d'estalvi energètic es continuarien aplicant amb independència que puguen tramitar-se com a projecte de llei.

El pla energètic que el govern va aprovar per via reial decret el passat 1 d'agost i que es va començar a aplicar el passat dia 8 va provocar un enfrontament del govern amb el PP i les autonomies on governa aquest partit, especialment a la Comunitat de Madrid, que el recorrerà davant el Constitucional.

També et pot interessar

stats