La defensa d'Oltra insisteix que no hi ha cap indici de delicte per a imputar-la

La vicepresidenta presenta al·legacions en la causa que investiga la gestió d'Igualtat en el cas d'abusos a una menor tutelada per la Generalitat

Mònica Oltra, en declaracions sobre la dimisió de Mata
Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La defensa de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, considera que no hi ha cap delicte imputable a la també consellera d'Igualtat en la causa judicial que investiga el presumpte encobriment, per part del departament que encapçala, dels abusos sexuals a una menor tutelada per la Generalitat. És l'argument central sobre el qual pivoten les al·legacions que han presentat aquest dilluns els advocats d'Oltra davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), segons ha pogut saber À Punt. Com que la mandatària gaudeix de la condició d'aforada, l'alt tribunal és l'òrgan que ha de decidir si finalment se li obri una investigació judicial sobre aquests fets, pels quals la justícia ordinària va condemnar l'exmarit d'ella.

Per a la defensa d'Oltra, no hi ha cap indici de delicte que se li puga atribuir en aquest cas. I remarca que la Fiscalia no concreta, quan es pronuncia a favor de la imputació, quins són els "indicis rellevants" que hi ha contra ella en la causa que investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals per part de la Conselleria d'Igualtat. També assegura que s'ha generat una certa indefensió de la vicepresidenta perquè no estan clars els delictes dels quals seria responsable. Per tot això, els lletrats defensors creuen que no hi ha arguments jurídics necessaris per a imputar-la.

Aquest dilluns venç el termini donat pel TSJCV a les parts involucrades en la causa perquè presenten les al·legacions pertinents sobre la competència de l'òrgan per a decidir sobre la possible imputació de la vicepresidenta. Després d'estudiar-les, la sala decidirà si admet a tràmit el procediment i, en cas afirmatiu, es produirà a la imputació formal d'Oltra, que ja està personada en la causa.

El procediment judicial va en paral·lel a la pressió política: l'oposició insisteix a demanar la dimissió de la vicepresidenta, mentre que el Botànic continua eixint en la seua defensa. Aquest dilluns Compromís, del que Oltra és coportaveu, ha tancat files amb ella en una roda de premsa per a presentar les últimes iniciatives legislatives de la coalició. "Mónica Oltra compta amb tot el suport de Compromís", ha assegurat la síndica en les Corts, Papi Robles, que ha comparegut acompanyada de l'alcalde de València, Joan Ribó, i el diputat en el Congrés, Joan Baldoví.

També el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha referit a la situació judicial de la seua número dos en el govern valencià en un acte a Madrid per a remarcar que ella "ha donat les explicacions polítiques que se li han demanat" sobre el cas. "En tot moment i condicions hem respectat i respectarem el plantejament de la justícia", ha asseverat el cap del Consell, preguntat per si la situació d'Oltra és sostenible, per si eixirà de l'executiu autonòmic si finalment és imputada i per si ha de dimitir o en cas contrari n'ordenarà la destitució.

D'altra banda, la síndica del PP en les Corts, María José Catalá, ha assenyalat que la vicepresidenta hauria d'abandonar el seu càrrec en el Consell per "coherència política". En una roda de premsa sobre la situació de l'EMT, la portaveu parlamentària popular ha explicat que des del seu partit no entenen l'actuació d'Igualtat d'intentar desacreditar el testimoni d'una menor abusada, no donant credibilitat al relat de la xica i titlant-la de mentidera, quan Oltra "es considera feminista i contrària a la violència sexual".

També et pot interessar

stats