Així serà el procés judicial que decidirà si Oltra és imputada o no

El TSJ ha rebut una petició perquè investigue la vicepresidenta, però ha de seguir diversos passos abans de decidir fer-ho

La vicepresidenta i portaveu del Consell Mónica Oltra
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana haurà de seguir diversos tràmits per a decidir si la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, és investigada per l'actuació del departament que dirigeix en un cas d'abusos sexuals pel qual van condemnar el seu exmarit.

Divendres passat el titular del jutjat d'instrucció número 15 de València va sol·licitar formalment a l'alt tribunal valencià que investigue Oltra i diversos dels seus subordinats en la Conselleria d'Igualtat i altres professionals que van intervindre en l'elaboració d'un expedient intern que el jutge considera una "investigació parajudicial" confeccionada per a desacreditar la menor.

La petició es va fer a través d’un escrit raonat que l'instructor i titular del jutjat d'instrucció número 15, Vicente Ríos, va remetre a la sala civil i penal del TSJCV. Aquest escrit no pot ser recorregut en si mateix, només es pot recórrer contra la decisió d'elevar-lo a l'alt tribunal. No obstant això, atés que Mónica Oltra encara no és part en el procés, la decisió de recórrer contra aquesta primera decisió del jutge únicament pot adoptar-la alguna de les parts personades.

Admissió pel TSJ

Una vegada aquest escrit raonat arribe a la sala civil i penal del TSJCV, s'acordarà una diligència d'ordenació en la qual es nomenaran tres magistrats perquè es pronuncien sobre l'admissió.

La sala està actualment integrada per María Pía Calderón, José Francisco Ceres, Antonio Ferrer, Carmen Llombart i l'exfiscal anticorrupció Vicente Torres. Un d'ells exercirà de ponent, i donarà trasllat a la Fiscalia, perquè es pronuncie també sobre la competència de la sala i establisca una posició respecte a l'obertura o no d'una causa.

En cas que finalment els tres magistrats designats observen indicis de delicte i decidisquen obrir una causa i investigar Oltra hauran de nomenar un instructor i decidir si l'alt tribunal es queda amb tota la causa –com proposa el jutjat d'instrucció número 15– o únicament amb allò que és relatiu a la vicepresidenta, en cas que consideren que es pot separar la seua responsabilitat de la de la resta d'investigats.

També et pot interessar

stats