Puig demana pactes amb "lleialtat federal a Espanya" en l'àmbit territorial, l'energia i l'ocupació

El cap del Consell considera urgent un nou sistema de finançament, un altre de corresponsabilitat que evite el dúmping fiscal i la descentralització de les seus de l'Estat

Ximo Puig aquest dilluns al
Ximo Puig aquest dilluns en el Fòrum Europa a Madrid / Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha criticat en el Fòrum Europa a Madrid els sorolls en la política actual enfront del que el cap del Consell anomena "via valenciana sense crispació".

Segons Puig, fa falta menys soroll per a avançar en acords des de la centralitat i a favor de la majoria en tres prioritats: "Acordar l'àmbit territorial amb uns nous pactes autonòmics, un pacte per l'energia i un acord per l'ocupació".

El cap del Consell ha explicat que és el moment d'uns segons pactes autonòmics que incloguen la "cogovernança i la lleialtat federal a Espanya" per a "cohesionar més el país, per a ser més justos i per a donar a tots els territoris les oportunitats que mereixen".

Per a això proposa en el pacte territorial tres urgències com són un nou sistema de finançament, un altre de corresponsabilitat que evite el dúmping fiscal i la descentralització de les seus de l'Estat. Puig vol solucions "concretes com un programa de condonació del deute generat per l'infrafinançament".

Així, ha fet una crida al govern i al líder del PP nacional i els ha demanat "lleialtat amb els territoris per a garantir la igualtat".

Tanmateix, Puig ha reclamat la distribució de l'aigua d'una manera pactada i un acord de país que genere infraestructures bàsiques com el corredor mediterrani.

D'altra banda, el president valencià ha demanat un pacte per a l'energia basat en una sostenibilitat justa i ha defensat les energies renovables com a impuls a la descarbonització i l'autosuficiència energètica per al 2033.

Per a Puig, "Espanya té una oportunitat en aquesta transició energètica i el nostre petroli és el sol i vent". Per això ha demanat "celeritat" en tots els projectes d'energies renovables.

La inflació és el pitjor catalitzador dels populismes i una amenaça seriosa per a la democràcia

La tercera de les aliances que ha reclamat el president de la Generalitat és per l'ocupació i ha assenyalat que "la inflació és el pitjor catalitzador dels populismes i una amenaça seriosa per a la democràcia".

Per a Puig, "la precarietat és inacceptable", però per a aconseguir uns sous remunerats com corresponen, ha criticat que "no és possible pagar una pensió completa de l'Imserso a 20 euros i demanar que es milloren els salaris".

Puig demana "respectar el temps de la justícia" sobre la possible imputació d'Oltra

D'altra banda, Puig també ha contestat a preguntes sobre la possible imputació de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en el cas d'abusos a una menor en un centre dependent de la Conselleria d'Inclusió.

Puig ha reiterat que és un procés "obert" i que Oltra "ara per ara no està imputada i cal respectar els temps de la justícia". Segons el president, la vicepresidenta "ja ha donat les explicacions polítiques que havia de donar i que encara continua donant".

La Fiscalia considera que hi ha indicis rellevants per a imputar la consellera i el jutge instructor demana la imputació d'Oltra com a responsable de la conselleria. Per la seua banda, l'advocat de la vicepresidenta, que presentarà al·legacions, diu que no hi ha cap indici de delicte atribuïble a Oltra i que la Fiscalia no ha concretat quins indicis rellevants són.

També et pot interessar

stats