El Consell ha paralitzat dotze macroprojectes d'energies renovables aprovats per l'Estat

No compleixen els criteris de Territori i Medi Ambient de la Generalitat

macroplantes fotovoltaiques i preservació del paisatge
Macroplantes fotovoltaiques i preservació del paisatge

El Consell ha paralitzat dotze macroprojectes d'energies renovables aprovats per l'Estat. Les megaplantes no compleixen els criteris de Territori i Medi Ambient de la Generalitat i, per tant, els paralitza, segons ha assegurat la Conselleria de Medi Ambient. Hui el president Carlos Mazón ha explicat que sostenibilitat i economia han de ser compatibles.  

Els dotze projectes de macroplanta paralitzats estan repartits per València, Alacant i Castelló. La Generalitat ha interposat recursos administratius i judicials en defensa, diuen, del territori.

La projecció de macroplantes d'energies renovables ha provocat durant els últims anys una forta contestació en el món rural, on es projecten aquestes instal·lacions. Entre altres, per mencionar un cas, veïns i veïnes dels municipis de les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes s'han mobilitzat contra la macroplanta solar Magda, un projecte de 472,11 hectàrees, vora 500 camps de futbol, i que suposa repartir 260.000 panells solars, a més de subestacions de nova construcció, centenars de torres elèctriques i 70 quilòmetres de cablejat per a portar l'energia cap a la costa. El projecte afecta dotze termes de la Plana Alta i el Baix Maestrat i ja ha rebut l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental (DIA) per part del govern d'Espanya.

La reacció en contra també ha arribat des de les organitzacions agràries. Així, per exemple, la Unió Llauradora i les associacions Junts per la Terra i Associació Nostra Terra han rebutjat aquests megaprojectes i consideren que s’hauria d’apostar “de manera ferma” per potenciar l’autoconsum en zones urbanes, polígons industrials i immobles de propietat pública per a no “destruir el territori rural”.

El president de la Generalitat, de fet, ha acusat aquest divendres al govern d'Espanya de plantejar projectes de "megaplantes" fotovoltaiques que són "desproporcionades" i que el Consell ha de recórrer en contra, perquè "atempten" contra el territori valencià. Mazón ha assenyalat als mitjans de comunicació abans d'assistir al lliurament de premis del periòdic La Razón que el Consell defensa que és possible la compatibilitat i l'equilibri entre sostenibilitat i creixement i, per això, estan "reactivant" les energies netes fotovoltaiques, davant de la "parada" que hi havia amb el Botànic, i avançant cap a projectes sostenibles.

Enfront d'això, ha afirmat, el govern d'Espanya planteja projectes "insostenibles" i "desmesurats" en un territori que està per la sostenibilitat i per un medi ambient "compatible amb el creixement", plantejant "megaplantes desproporcionades" contra les quals el Consell ha de recórrer.

"Són desitjos del govern que realment atempten contra el nostre territori, i no li ho permetrem, perquè podem créixer d'una manera ordenada", ha ressaltat Mazón, que ha insistit que és desitjable i possible el "creixement sostenible" i en aquest camí es mourà el Consell, encara que "alguns creuen que és impossible".

També et pot interessar

stats