El món rural protesta contra la "ubicació irracional" de les macroplantes de renovables

Associacions ecologistes i plataformes locals i comarcals insten els ajuntaments a presentar mocions per a defensar “l’autonomia municipal” en els macroprojectes

Protestes per les macroplantes

La Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, que suma 39 associacions ecologistes i plataformes locals i comarcals en defensa del territori, ha convocat aquest diumenge concentracions davant els ajuntaments de 22 municipis afectats per la "ubicació irracional" de les macroplantes solars, grans parcs eòlics i altres infraestructures elèctriques associades.

Protestes als municipis afectats per les macroplantes fotovoltaiques
Protestes als municipis afectats per les macroplantes fotovoltaiques / À Punt NTC

Davant les cases consistorials, a migdia, s'ha demanat a la Generalitat la modificació d'alguns punts del decret regulador 14/2020 de mesures per a accelerar la implantació d’instal·lacions per a l’aprofitament de les energies renovables per l’emergència climàtica i la necessitat de la urgent reactivació econòmica.

Els municipis on s'han convocat les concentracions són Alcalà de Xivert, Alzira, Aiora, Borriol, Bunyol, Camporrobles, Carcaixent, Catadau, les Coves de Vinromà, Elda, Monòver, Montesa, Petrer, Requena, Sant Joan de Moró, Setaigües, Utiel, la Vall d’Uixó, Vilafamés, el Villar, Xella i Xiva.

Protestes als municipis afectats per les macroplantes fotovoltaiques
Protestes als municipis afectats per les macroplantes fotovoltaiques / À Punt NTC

La coordinadora ha demanat a alcaldes i alcaldesses d'aquests municipis que es presenten mocions perquè la Generalitat rectifique el decret i així es puguen "evitar danys innecessaris, incrementar l’eficiència, i buscar l’equitat i el respecte als drets de les persones."

En aquesta línia, Unides Podem-Esquerra Unida va anunciar a Xiva la setmana passada que proposaria modificacions legislatives per a dotar de competències els consistoris per a frenar l'impacte ambiental dels megaprojectes fotovoltaics i eòlics.

Julio Rodrigo, portaveu de la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, assegura que no es rebutja per complet la instal·lació de cap macroprojecte en sòl no urbà o urbanitzable, però emfasitza que s'ha de prioritzar l'autoconsum, les comunitats energètiques i la utilització de sòl urbà.

Les concentracions volen posar l'accent en el fet que hi ha alternatives que poden beneficiar el conjunt de la societat i evitar "greus impactes" sobre l’agricultura, el paisatge i el medi forestal d'uns projectes que la coordinadora qualifica d'"inacceptable atemptat contra la biodiversitat, la sostenibilitat i el futur de les àrees rurals".

El biòleg Carles Arnal, membre d'Acció Ecologista-Agró, una de les associacions que formen part de la coordinadora, alerta que s'està generant una bambolla de les macroplantes solars. El científic assenyala que els criteris per a ubicar aquestes instal·lacions són només econòmics i que això fa que es concentren a les comarques de l'interior, on "menys energia es consumeix, però el sòl és més barat".

Arnal critica que no s'aposte per traslladar aquests macroprojectes al litoral, on hi ha més demanda d'energia i, per tant, es reduiria l'impacte que implica traslladar l'electricitat produïda.

El sector agroturístic alça la veu contra les macroplantes

Un total de 65 empresaris han signat ja un document contra la Magda, el megaprojecte d'instal·lació de plaques solars a les comarques de la Plana Alta, l'Alcalatén i el Maestrat. El veïnat i el sector agroturístic dels municipis afectats han fet un front comú contra la nova línia de molt alta tensió i adverteixen del greu impacte que l’ocupació de l’espai tindrà sobre el paisatge, l’economia local i la qualitat de vida d’aquests territoris de l’interior de la Comunitat Valenciana.

Puig: "Les instal·lacions hauran d'instal·lar-se on procedisca, però cal posar-les-hi" 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, preguntat per les protestes d'aquest diumenge, ha afirmat que les instal·lacions fotovoltaiques hauran d'instal·lar-se on procedisca, en llocs que no suposen afectació al territori o al paisatge, però ha insistit que "cal posar-les-hi" perquè són "garantia de desenvolupament econòmic i d'un estat de benestar molt més fort".

"La Comunitat Valenciana pot tindre molta més energia verda, produïda per renovables, i nosaltres som partidaris d'ella, sempre tenint en compte que s'hi han d'instal·lar amb unes determinades condicions", ha afegit. 

També et pot interessar

stats