Una nova plataforma reclama la ubicació racional de les energies renovables al territori valencià

Davant l'allau de projectes d'instal·lació de macroparcs eòlics i solars reclamen ''la moratòria urgent'' dels projectes que busquen instal·lar-se sobre sòl no urbanitzable

Presentació de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià
Presentació de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià / Fran Martínez
15 de maig 2021 - 17:36

Naix la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià, integrada per organitzacions ecologistes, locals i comarcals. Entre altres, les de Montesa, Monòver, Xiva, Aiora, Utiel-Requena, Viver, Castalla, Alfarb, Catadau, Llombai, Xella, Terres dels Alforins, a més dels col·lectius Per l'Horta, Agró, Intersindical Valenciana i la Plataforma per un Nou Model Energètic. I ho fa arran de l'allau de projectes d'instal·lació de macroparcs eòlics i solars.

L'acte de presentació ha tingut lloc aquest dissabte i ha estat organitzat per Bosc Viu, plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians, en la qual participa Acció Ecologista-Agró.

Demanen una ubicació ''racional i sostenible''

Un centenar de persones han participat en l'acte de presentació, on la plataforma ha reclamat al president de la Generalitat, Ximo Puig, la ''moratòria urgent'' de tots els projectes d'aquesta índole que pretenen instal·lar-se en sòl no urbanitzable, com són els macroparcs eòlics i solars.

Els organitzadors també han subratllat que "de cap manera" estan en contra de les noves energies netes. El que demanen i reivindiquen és "la ubicació racional i sostenible'' d'aquestes instal·lacions.

Fa poc, un 65% dels veïns de Xiva es van mostrar contraris a la instal·lació d'una planta fotovoltaica al peu de la serra de Xiva i van criticar l'elecció del lloc.

I també la comarca de la Costera ha dit no recentment a un projecte per a traslladar energia des d'Almansa. Els alcaldes i alcaldesses de Vallada, Moixent, la Font de la Figuera i Montesa rebutgen aquest projecte liderat per la multinacional Akuo Energy.

''Ubicació a prop de la demanda''

La nova plataforma planteja la reforma del Decret llei 14/2020 que regula, al territori valencià, la ubicació de les energies renovables, que consideren que no està complint l'objectiu de protecció del territori i el paisatge que recollia en el seu preàmbul. A més, també reclamen temps per a informar la població, 'afavorir la participació dels ciutadans, estudiar les propostes i els possibles impactes.

Les entitats de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià afirmen que transmetran a les administracions la necessitat d'orientar la ubicació d'aquestes instal·lacions ''a prop dels llocs on més es demanda i es consumeix l'energia".

També demanen als municipis, indústries i serveis que són més consumidors d'energia que oferisquen ubicacions viables ''en sols ja ordenats urbanísticament, a prop dels nuclis de consum energètic''.

També et pot interessar

stats