Transició Ecològica aprova la DIA de la macroplanta solar de l'interior de Castelló, malgrat els informes en contra de la Generalitat

Joan Baldoví (Compromís) considera "una declaració de guerra" la declaració d'impacte ambiental favorable del ministeri

Imatge d'arxiu d'una de les instal·lacions fotovoltaiques d'Akuo
Imatge d'arxiu d'una de les instal·lacions fotovoltaiques d'Akuo / Akuo

El ministeri de Transició Ecològica ha aprovat la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable al projecte MAGDA per a la instal·lació d'una macroplanta d'energia fotovoltaica de 150 megavats de potència a l'interior de la Plana Alta. El projecte, que impulsen els grups estrangers Akuo i Pemier (francés i xinés, respectivament), té una mida de 472,11 hectàrees, vora 500 camps de futbol, i suposa repartir 260.000 panells solars entre les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes, a més de subestacions de nova construcció, centenars de torres elèctriques i 70 quilòmetres de cablejat per a portar l'energia cap a la costa.

El projecte, que afecta una desena de termes més de la Plana Alta i el Baix Maestrat, compta amb informes negatius de la conselleria de Medi Ambient per l'impacte paisatgístic i en l'avifauna i la flora de la zona. S'estima que la iniciativa afectarà també 400 fanecades de cultius, la meitat d'elles d'agricultura ecològica, i suposarà la tala de 60.000 arbres productius.

El diputat de Compromís Joan Baldoví ha advertit en una roda de premsa al Congrés que l'aprovació de la DIA "suposa una maçada i una declaració de guerra contra les comarques interiors de la província de Castelló". Considera que contradiu la "lluita dels territoris contra la despoblació" i els esforços "a favor de l'agricultura que fixa població a l'interior, contra l'afecció al paisatge, contra l'ús racional del territori i contra la sobirania alimentària".

En la DIA favorable, que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat, el ministeri avala el projecte amb un seguit d'instruccions per a minimitzar-ne l'impacte durant la construcció i l'explotació de la instal·lació.

"Hi ha ocasions, probablement massa, en què les polítiques del PSOE s'assemblen sospitosament a les del PP. No hi ha diferència", ha lamentat el diputat de Compromís.

L'aprovació de la DIA ha generat una onada de reaccions de les plataformes crítiques. Des de No a la MAT entenen, com Baldoví, que "el ministeri acaba de declarar la guerra a les comarques de Castelló".

La Generalitat retrau al ministeri la decisió

Arran de l'autorització, el director general de Medi Rural i Avaluació Ambiental de la Generalitat, Julio Ramón Gómez, ha remés una carta al ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en la qual retrau l'aprovació de la DIA. 

En l'escrit, la Generalitat reclama a la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental que la revise per a incorporar "la totalitat dels tràmits duts a terme" per l'executiu valencià i que són "explícitament desfavorables a una instal·lació els efectes negatius de la qual, des del punt de vista mediambiental, queden fora de tot dubte".

"La no incorporació per part del ministeri d'un tràmit tan rellevant com l'indicat dona lloc a una situació d'inseguretat que no hauria d'haver-se produït si des de la teua Direcció General s'haguera atés, com resulta imprescindible, l'indicat respecte als efectes inacceptables de la línia d'evacuació projectada", afig. També s'adverteix en la mateixa carta que la Generalitat "adoptarà les mesures que considere oportunes en el marc d'aquest procediment d'autorització del projecte".

També et pot interessar

stats