Ajuntaments i veïnat reclamen que les macroplantes fotovoltaiques es facen de manera ordenada i sense especulacions

L'allau de sol·licituds ha provocat la reacció d'alguns consistoris

S'estenen les protestes contra les plantes fotovoltaiques / À Punt NTC

L'allau de sol·licituds de macroplantes fotovoltaiques ha provocat la reacció de veïns i ajuntaments en molts municipis perquè es faça d'una manera ordenada i evitar especulacions. Les protestes s'escampen, ja que moltes vegades comporten l’expropiació de terrenys al veïnat, en moltes ocasions posant en perill la seua forma d’ingressos.

A les Coves de Vinromà (Plana Alta) el projecte Magda per construir una macroplanta solar té un 80% de les persones afectades en contra, explica María Cinta, una d’elles, ja que ocuparia 400 hectàrees de terreny, acabant amb bona part del cultiu i la ramaderia de la zona i causant un impacte econòmic molt fort a la zona.

Un cas paregut es dona a Xixona i Busot (Alacantí) on tant els ajuntaments com més d'una trentena de propietaris han presentat al·legacions al projecte de la japonesa Elawan. L’empresa ha sol·licitat una declaració d’utilitat pública per al seu projecte de macroplanta d’energia solar, i els al·legadors ho veuen com una manera de furtar-los els terrenys després d’haver-se negat a participar-hi. 

Ramón Guillén és un d’ells. Explica a À Punt NTC que aquesta setmana ha rebut una carta en què li informen que la seua planta de reciclatge està dins del perímetre on Elawan ha projectat la macroplanta fotovoltaica i que, si no s’afig al projecte, li podrien expropiar. Assegura que no té res en contra d’quest tipus de plantes energètiques, però demana sensatesa a l’hora de construir-les i que es faça “sense destorbar als altres”.

Pepe García, un altre dels afectats, afirma que no es pot permetre que una empresa japonesa utilitze una gran quantitat de diners per llavar-los les terres que ja pertanyien als seus avantpassats. Per això demana a l’administració una major regulació.

En la Conselleria d'Indústria asseguren a À Punt NTC que hi ha hagut una confusió en les comunicacions i que en cap moment es declararan d'utilitat pública les instal·lacions fotovoltaiques. Per tant, no es podria expropiar sense l'acord amb els propietaris, llevat dels terrenys necessaris per al pas de les línies elèctriques.

També et pot interessar

stats