L'autoconsum energètic es dispara per l'encariment del preu de la llum

Avantatges fiscals i subvencions contribueixen a augmentar el nombre de persones interessades a generar energia neta i més barata amb plaques solars

Imatge d'una placa solar

La producció d'energia solar per a l'autoconsum elèctric està en auge a causa de l'escalada dels preus de la llum en el mercat. Cada vegada més persones consumidores instal·len plaques fotovoltaiques a les teulades i terrats dels habitatges per a generar una energia neta i més barata. Un dels consumidors que ha optat per l'autoabastiment és Javier Colomer, que en el primer mes que està generant la llum que utilitza ha aconseguit reduir la factura a la meitat. Colomer ha dit en declaracions a À Punt que calcula que la inversió de cinc mil euros que va destinar a la compra de plaques solars "en cinc o sis anys estarà amortitzada".

A la Comunitat Valenciana l'opció per l'autoconsum s'ha disparat i Guadassuar n'és l'exemple. En aquest municipi de la Ribera Alta el nombre de socis de Coopelec, la cooperativa elèctrica municipal, "s'ha incrementat més d'un mil per cent respecte a l'any 2020", segons el president, Josep Vicent Sais. Les subvencions de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i les bonificacions fiscals en l'IBI o l'IRPF als productors membres de l'entitat també contribueixen considerablement a la pujada exponencial del nombre de socis de la cooperativa elèctrica de Guadassuar enguany.

Les vivendes amb energia fotovoltaica tenen el preu més reduït de la llum a les hores centrals del dia, quan es poden emmagatzemar els excedents si es disposa dels dispositius necessaris. A més, els productors d'energia per a l'autoconsum poden controlar la producció des d'una aplicació i programar els electrodomèstics de casa.

També et pot interessar

stats