Més de 2.000 persones exigeixen a Castelló de la Plana un món rural viu sense macroplantes fotovoltaiques

Organitzacions en defensa del territori adverteixen que aquests projectes de “colonialisme energètic” provocaran un impacte “irreparable” en la vida de les persones

Més de 2.000 persones es manifesten per un món rural viu i contra les macroplantes fotovoltaiques / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de maig 2023 - 13:17 Actualitzat: 20 de maig 2023 - 14:21

Més de 2.000 persones, una cinquantena de tractors i diverses organitzacions del món rural i per la defensa del territori han eixit al carrer aquest dissabte a Castelló de la Plana per a mostrar el seu rebuig al degoteig de projectes de plantes fotovoltaiques previstos a les comarques del nord i per a reclamar “un món rural viu”.

Les plataformes convocants rebutgen la instal·lació d'aquests macroprojectes que afecten diversos termes municipals de la Plana Alta i l'Alcalatén perquè “provocaran un impacte irreparable a curt termini en el sector socioeconòmic i mediambiental”.

La Unió Llauradora i Ramadera i les associacions No a la MAT Comarques de Castelló, Junts per la Terra, Associació Nostra Terra, Per una ubicació racional de les renovables i El futur és avui són algunes de les entitats organtizadores de la multitudinària marxa que ha eixit 11:00 hores des de la plaça de la Independència i que ha finalitzat a la plaça Maria Agustina, davant de la seu de la Subdelegació del Govern a la Comunitat Valenciana.

 “Es posa en perill una superfície de terrenys agrícoles important en plena producció, granges i moltes altres activitats com per exemple cellers, turisme rural, restauració, masos i el paisatge”, denuncien les entitats. “La construcció de tots aquests projectes és una agressió sense precedents al territori, per a totes les persones que hi vivim”, adverteixen.

L'interior nord, en perill

De moment, diverses multinacionals tenen previstos la construcció de tres línies de Molt Alta Tensió (MAT), cinc macroplantes fotovoltaiques, una seixantena d’aerogeneradors i centenars de quilòmetres de cablejat que fragmentarà el territori i “provocaran la desaparició d'una bona part de l'activitat agroramadera”.

Entre els últims projectes anunciats, que se sumen als de la MAT i la Magda, està la construcció d'una macroplanta entre Vilafamés i Cabanes de 555.548 panells solars i una estructura d'evacuació que afectarà, a més, els termes municipals de la Pobla Tornesa, la Vall d'Alba, l'Alcora, Onda i Castelló de la Plana.

Un altre projecte preveu comptar amb 303.520 panells solars a una planta fotovoltaica a les Useres que afectarà també els termes municipals de Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí. 

“No es poden destrossar els projectes de vida de les persones de l'interior de la província de Castelló perquè les zones més poblades tinguen llum” afirmen les associacions convocants que, alhora, assenyalen estar a favor de les renovables, però “no d’aquesta manera”, que qualifiquen de “colonialisme energètic de les zones urbanes enfront de l'interior”. “El model energètic ha de créixer primer des de les ciutats, potenciant l'autoconsum i aprofitant polígons industrials, àrees periurbanes degradades i edificis públics”, conclouen.

També et pot interessar

stats