La Unió i dues organitzacions més demanen que es prioritze l’autoconsum davant de les macroplantes

Defensen que els grans projectes “destrossaran el territori rural” i els mitjans de vida de les persones que hi viuen

Imatge d'arxiu d'una de les instal·lacions fotovoltaiques d'Akuo
Imatge d'arxiu d'una de les instal·lacions fotovoltaiques d'Akuo

Prioritzar l’autoconsum energètic en comptes de grans macroplantes fotovoltaiques és el que demanen la Unió Llauradora i Ramadera i les associacions Junts per la Terra i Associació Nostra Terra. En un comunicat, han expressat el malestar perquè aquests grans projectes “destrossaran el territori rural” i posaran en perill una important superfície de terrenys agrícoles, granges i altres activitats com són els cellers, el turisme rural i la restauració. Per a ells, les grans instal·lacions són una manera “d’aniquilar la forma de vida de les persones que tenen el seu projecte vital en aquestes zones”.

Per això consideren que s’hauria d’apostar “de manera ferma” per potenciar l’autoconsum en zones urbanes, polígons industrials i immobles de propietat pública per a no “destruir el territori rural”. Aquesta mesura –defenen– evitaria “les pèrdues i l’impacte del transport de l’energia a grans distàncies a través de les vies d’evacuació que afecten durant quilòmetres zones d’activitats rurals d’interés”. El secretari general de la Unió, Carles Peris, ha protestat contra les administracions “que ens volen imposar macroprojectes fotovoltaics sense cap mena de racionalitat”.

Entre els últims projectes anunciats i sotmesos a informació pública està la construcció d'una planta fotovoltaica i l'estructura d'evacuació, que afectarà els termes municipals de les Useres, Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí; amb una planta a les Useres amb 303.520 panells solars. També hi ha un altre projecte de construcció d'una altra planta fotovoltaica i estructura d'evacuació que afectarà els termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, la Vall d'Alba, Costur, l'Alcora, Onda i Castelló de la Plana; amb una planta a Vilafamés-Cabanes de 555.548 panells solars.

Estudien convocar mobilitzacions

Per això la Unió, les associacions Junts per la Terra i Associació Nostra Terra, així com altres col·lectius que s'estan constituint en les poblacions afectades, estudien convocar mobilitzacions en les pròximes setmanes en aquestes comarques del nord de la Comunitat Valenciana.

"No es poden arrasar oliveres centenàries, ametlers en plena producció ni tampoc la ramaderia extensiva que tindria menys pastures, granges de porcí; activitats com el turisme rural, restauració, indústries agroalimentàries, murs de pedra en sec. Tot això és la base d'un paisatge i de la identitat cultural i social de molts dels nostres pobles, a més d'un motor econòmic i de fixació de la població” ha assenyalat Carles Peris.

També et pot interessar

stats