Setze comarques concentren els 61 projectes d'energies renovables aprovats per la Generalitat

L'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, la Vall de Cofrents-Aiora, la Plana d'Utiel-Requena i els Ports sumen la meitat dels expedients 

Setze comarques (verd) concentren els 61 projectes d'energies renovables, i cinc d'elles (groc) en sumen més de la meitat
Setze comarques (verd) concentren els 61 projectes d'energies renovables, i cinc d'elles (groc) en sumen més de la meitat / À Punt NTC

Setze comarques, la gran majoria a l’interior del territori valencià, concentren els 61 projectes d'energies renovables que han rebut el dictamen favorable de la Generalitat en la declaració d'impacte ambiental. D’aquestes, l'Alt Vinalopó (amb cinc expedients), el Vinalopó Mitjà (sis), la Vall de Cofrents-Aiora (dotze), la Plana d'Utiel-Requena (set) i els Ports (cinc) són les que més projectes i més potència instal·lada tenen. 

La Vall de Cofrents-Aiora és la que ha atret més interés de les empreses del sector, seguida per la Plana d'Utiel-Requena. Al nord, els Ports és la zona on està previst instal·lar més plantes, amb una particularitat afegida, i és que acollirà els únics cinc parcs eòlics autoritzats, que generaran una potència de més de 150 megavats. Tot ells són propietat, entre altres, del president del Vila-real i de Pamesa Fernando Roig, a través de l'empresa MED WIND ENERGY. 

Però la gran majoria dels aprovats dimecres són projectes fotovoltaics. Requena és el municipi que més en té i que més potència concentra; això sí, en un terme municipal de 814 quilòmetres quadrats. 

Hi ha altres 348 projectes pendents, ja sense data límit. El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, explica que 72 d’ells estan pendents de revisió, 134 estan admesos a tràmit i 142, en tràmit d’informació pública. 

Dues fites queden pendents als 61 projectes renovables aprovats: l’autorització administrativa prèvia i per a construir, i totes elles han d'estar resoltes el juliol que ve. Del canvi de model energètic s'ha parlat al II Congrés d'Energies renovables organitzat per la patronal de les renovables, Avaesen. 

El Consell diu que se superarà l'objectiu fixat de 10 mil megavats renovables el 2030. La patronal, que atraurà una inversió de 7.500 milions d'euros i cinc mil llocs de treball a l'interior de la Comunitat Valenciana, on més falta fan. 

També et pot interessar

stats