46 expedients de projectes de plantes fotovoltaiques no passen el filtre del govern valencià

61 parcs fotovoltaics han rebut el vistiplau per a continuar avant amb les tramitacions per a la posada en marxa de les instal·lacions

Les renovables canvien el model energètic a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

A contrarellotge, tres conselleries han treballat durant les últimes setmanes per a donar eixida a 61 parcs fotovoltaics, dels quals hi havia tramitacions en marxa per tal de rebre llum verda dels tècnics. En concret, han treballat des de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; i la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Alguns d'aquests expedients, que ara es tramiten, portaven en marxa tres anys.

Hi ha altres 46 projectes que no han passat el tall del govern valencià: quinze d'ells han desistit voluntàriament i altres 31 han rebut informes desfavorables. En total, sumen 43 milions d'euros en avals que finalment no s'executaran; és a dir; que es tornaran als promotors.

Precisament aquesta notícia ha agafat de sorpresa la patronal del sector, que aquests dies prepara un congrés sobre energies renovables que arranca dijous. Pel que fa als xicotets productors, prefereixen un altre model, per pobles, i amb parcs més menuts. Així ho ha expressat Lluís Calatayud, president a la Comunitat Valenciana de l'Associació Nacional de Productors d'Energia Renovable (Anpier).

Amb aquest pas endavant, més de la meitat de l'energia que es generarà a la Comunitat Valenciana serà renovable, un canvi de model energètic que podria generar 1.500 llocs de treball i atraurà inversió, segons ha assegurat el president de la Generalitat, Ximo Puig. Amb una inversió de 7.500 milions d'euros, en els pròxims cinc anys es podrien generar altres 5.000 llocs de treball. A la llum de les xifres, aquest dimecres marca un abans i un després pel que fa a la producció d'energia renovable.

Aiora acollirà quatre d'aquestes plantes

Al terme municipal d'Aiora, l'empresa Green Energy és una de les que ha vist aprovat el seu projecte i hi instal·larà quatre plantes d'energia fotovoltaica, que produiran al voltant de 200 megawatts, que podria abastir més de 40.000 llars. Quan estiguen operatives, s'evitarà l'emissió de més de 25.000 tones de CO₂ a l'atmosfera. Des del consistori s'ha destacat, a més de la mediambiental, la rendibilitat econòmica.

També et pot interessar