Les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes es mobilitzen contra la macroplanta solar Magda

La setmana vinent també està prevista una reunió d'alcaldes de municipis afectats per a estudiar futures accions

Imatge d'arxiu d'una de les instal·lacions fotovoltaiques d'Akuo / Akuo

Veïns i veïnes dels municipis de les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes, a la Plana Alta, es reuneixen divendres a les 19:00 hores per a analitzar mesures contra la macroplanta solar Magda, davant l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental (DIA) per part del govern d'Espanya. Aquests tres municipis són els més afectats per un projecte que implica dotze pobles. Està previst que també es reunisquen la setmana que ve els alcaldes de les citades localitats. 

El projecte, que impulsen els grups estrangers Akuo i Pemier (francés i xinés, respectivament), té una mida de 472,11 hectàrees, vora 500 camps de futbol, i suposa repartir 260.000 panells solars entre les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes, a més de subestacions de nova construcció, centenars de torres elèctriques i 70 quilòmetres de cablejat per a portar l'energia cap a la costa. 

El projecte, que afecta dotze termes de la Plana Alta i el Baix Maestrat, compta amb informes negatius de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per l'impacte paisatgístic i en l'avifauna i la flora de la zona. A més, es preveu que ocupe 200 hectàrees amb qualificació d'ecològiques, per la qual cosa la producció d'ametlles ecològiques baixarà fins al 62% i es tallaran 60.000 arbres en plena producció.

L'aprovació de la DIA ha generat una onada de reaccions tant dels grups polítics com de les plataformes crítiques. El primer a pronunciar-se va ser el diputat de Compromís, Joan Baldoví, que en el mateix sentit que la plataforma No a la MAT, va assegurar que el ministeri, amb la declaració d’impacte ambiental, li "declarava la guerra a les comarques de Castelló". 

L’oposició ha sigut frontal de tots els grups polítics a les Corts, la Generalitat, la Diputació de Castelló i els ajuntaments afectats. La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha demanat al govern espanyol que "rectifique" i ha recordat que han plantejat "totes les afeccions que té aquest projecte i han fet un informe favorable en el qual no es té en compte això". També s’hi ha pronunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha reconegut la voluntat de conciliar l'interés paisatgístic amb l'impuls de les energies renovables, si bé ha admés que no té "tota la informació" sobre el projecte, que compta amb informes desfavorables de la conselleria.

També et pot interessar

stats