El Consell de Mazón deroga la taxa turística sense que haja arribat a implantar-se

L’impost, aprovat després de set anys d’intenses negociacions de les forces del Botànic, es tombarà dijous amb els vots del PP i Vox

El passeig de la Malva-rosa, concorregut de turistes, aquest primer cap de setmana d'agost
Els ajuntaments podien decidir, voluntàriament, si aplicaven la taxa turística aprovada / Manuel Bruque (Efe)

Les Corts, amb la majoria del PP i Vox, deroguen aquest dijous un impost, que malgrat les intenses negociacions del Consell anterior per a tirar-la avant, no ha arribat ni a implantar-se. Els vots del govern actual soterraran demà la taxa turística, el gravamen que pretenia imposar el Botànic als visitants que s’allotjaren als municipis turístics i que els ajuntaments tenien potestat per a implantar de manera voluntària.

El Botànic va suar la gota gorda per a impulsar aquest impost, de fet, fins i tot públicament, les forces del govern van manifestar públicament les seues discrepàncies al respecte. Finalment, després de set anys de negociacions i de debatre-la pràcticament en tots els pressupostos que va tancar el govern de Ximo Puig, fa un any el PSPV, Compromís i Unides Podem van donar llum verda a una taxa "voluntària i municipalista", que no ha arribat a entrar en vigor per la moratòria amb la qual es va aprovar.

Per al síndic del PP a les Corts, Miguel Barrachina, la derogació de la llei posarà fi a l’"infern fiscal" en què considera que el Botànic va sumir la Comunitat Valenciana. Joaquín Alés, portaveu adjunt de Vox, formació que ja ha confirmat el seu suport a la derogació, ha assenyalat que l'aprovació de la taxa turística va ser una "decisió inoportuna", enmig d'una "inflació galopant".

Carlos Mazón, cap del Consell, ha fet bandera de l'eliminació d'aquest tribut, que va anunciar que derogaria en la fira de turisme de Londres. El president de la Generalitat va aprofitar una de les fires turístiques més importants del món, la World Travel Market, per a anunciar que la Comunitat Valenciana es convertia en una destinació lliure d'impostos.

Precisament les circumstàncies de l’anunci han sigut durament criticades per la portaveu adjunta del PSPV, María José Salvador, que creu que aquesta promoció va "ser lamentable, ridícula i obscena". La socialista ha acusat el govern de Mazón de "polititzar la taxa turística", a qui acusava de fer una "hiperbolització" de la mesura.

Hi ha moltíssimes ciutats en tot el món que la tenen i no els ha suposat cap problema Aitana Mas - Portaveu adjunta de Compromís

Per la seua banda, des de Compromís, Aitana Mas ha criticat que el PP es vanaglorie d’"eliminar una cosa que no ha entrat en vigor" i ha ironitzat que "no va ningú a París, Viena, Venècia, Barcelona o Balears" a causa d'aquest impost. "Hi ha moltíssimes ciutats en tot el món que la tenen i no els ha suposat cap problema", ha asseverat la portaveu adjunta de la formació taronja.

També et pot interessar

stats