El sector turístic demana al Botànic que abandone la tramitació de la proposició de llei de la taxa turística 'sine die'

Diverses patronals empresarials argumenten que la situació econòmica i la incertesa creixent aconsellen aparcar aquesta iniciativa que castigaria més un sector molt perjudicat durant els últims anys

Benidorm festeja l'obertura dels hotels
Benidorm festeja l'obertura dels hotels / À Punt NTC

El sector turístic demana al Botànic que frene l'aprovació de la taxa turística, prevista per a aquesta setmana a les Corts. La patronal hotelera Hosbec ha defensat en un comunicat aquest dilluns que la situació econòmica es complica en passar de les setmanes i anticipa mesos o anys molt difícils. El sector turístic de la Comunitat Valenciana organitzat en la plataforma #Noalataxaturística espera "que tots els grups polítics en les Corts facen un exercici de coherència i de responsabilitat amb la situació actual i aparquen sine die la tramitació de la proposició de llei de mesures fiscals per a impulsar un turisme sostenible.

La iniciativa ha de votar-se com a proposta de llei el 14 de juliol, però diferents veus del PSPV continuen desmarcant-se d'Unides Podem i Compromís en la proposta, i el grup parlamentari no ha aclarit si finalment li donaran suport, tot i que la van presentar ells mateixos amb els altres dos socis del govern tripartit. Les discrepàncies al si del govern valencià són clares des de fa mesos, malgrat que al març van arribar a un acord per a tirar avant aquesta iniciativa que els ajuntaments podran aplicar de forma voluntària.

Les discrepàncies han fet que el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, arribara a dir en una entrevista a l'abril en Les notícies del matí d'À Punt, que no descarta abandonar el càrrec si finalment s'aprova la taxa turística.

Aquest dilluns Hosbec remarca que, en un context complicat com l'actual, les iniciatives polítiques van en sentit contrari al d'aquesta taxa, i demana a les Corts un exercici de realitat i d'empatia "davant els que més han patit en aquesta pandèmia i que tardaran molt a recuperar l'activitat habitual". "La política ha d'adaptar-se a la realitat en cada moment i els canvis, modificacions i ajustos formen part de la realitat diària. Molt més després de dos anys d'una pandèmia salvatge, una crisi energètica greu i una guerra", conclou la patronal hotelera.

D'altra banda, també l'Associació Provincial d'Hotels i Allotjaments Turístics d'Alacant (APHA) ha advertit, sobre la taxa turísica, que "aquest impost, en les actuals circumstàncies, lluny de promoure una pretesa millora en el model turístic, suposaria un llast per a la imatge de la Comunitat Valenciana com a destinació i una minva de competitivitat inacceptable en un moment crític". 

APHA també forma part de la plataforma empresarial organitzada contra la taxa turística. En un comunicat, ha demanat a les forces polítiques que abandonen el dogmatisme i escolten, en aquest cas, els empresaris turístics.

També la Confederació d'Empreses Turístiques de la Comunitat Valenciana (CET-CV) ha demanat a tots els grups parlamentaris de les Corts que abandonen la tramitació de la taxa turística.

També et pot interessar

stats