La taxa turística entrarà en vigor el desembre del 2023 i l'eficàcia que tinga s'avaluarà cada tres anys

L'impost serà de caràcter municipal i voluntari, oscil·larà entre 0,5 i 2 euros per dia en funció de la categoria de cada allotjament i estarà bonificat al 100%

Imatge d'arxiu de la recepció d'un hotel / À Punt NTC
Imatge d'arxiu de la recepció d'un hotel / À Punt NTC

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) publica aquest dilluns la llei de la taxa turística a la Comunitat Valenciana, un impost que entrarà en vigor dins d'un any, s'aplicarà voluntàriament per cada ajuntament i se n'avaluarà l'eficàcia cada tres anys.

Amb la publicació de la Llei 7/2022 de "mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible", signada pel president Ximo Puig, es posa data a l'aplicació de la taxa després de set anys de debat entre els socis del govern del Botànic (PSPV-Compromís-Unides Podem).

L'impost serà de caràcter municipal i voluntari, oscil·larà entre 0,5 i 2 euros per dia en funció de la categoria de cada allotjament i estarà bonificat al 100%. A més, cada ajuntament podrà decidir si establir un recàrrec i cobrar més.

En concret, la llei estableix que la taxa s'abonarà en establiments hotelers, blocs i conjunts d'apartaments turístics, habitatges d'ús turístic, càmpings, àrees de pernoctació en trànsit per a autocaravanes, allotjaments rurals i albergs. També en embarcacions de creuer quan facen escala en un port valencià, però no quan tinguen eixida o destinació final, considerant al creuerista com a subjecte contribuent.

S'entendrà com a dia d'estada, en tots els supòsits excepte en els creuers, la franja entre les 12 del migdia entre un dia i el següent, amb pernoctació o sense. El nombre màxim de dies a computar en cada període serà de set dies per persona.

En el cas dels creuers, es considerarà com a estada cadascun dels períodes de 24 hores computats des del fondeig o amarrament de l'embarcació. No obstant això, en tots els supòsits, les estades inferiors a aquestes franges horàries també es tindran en compte com un dia a l'hora d'abonar la taxa.

En cap cas, les plataformes digitals de comercialització alienes a l'establiment o altres intermediaris podran incloure l'import de l'impost en el cobrament, encara que sí que hauran d'informar del deure de pagar-lo abans del final de l'estada.

Tant la tramitació del tribut com la resolució de sancions, que oscil·laran entre 300 i 2.000 euros, correspondrà a l'Agència Tributària Valenciana.

La direcció general de la Policia subministrarà, per mitjans electrònics, les dades del registre de persones allotjades en establiments que siguen estrictament necessaris per a la comprovació de l'impost. A més, les autoritats portuàries hauran de remetre la relació de creuers que hagen fet escala durant l'any anterior.

Qui no pagarà la taxa?

Estaran exempts de pagar l'impost els menors de 16 anys i les persones amb un grau de discapacitat igual o superior a un 66%, així com els participants en estades subvencionades per programes socials de qualsevol país de la Unió Europea, en viatges per motiu de salut justificat o en desplaçaments per força major (catàstrofes naturals o actes violents).

Tampoc s'abonarà en les estades realitzades per la xarxa valenciana d'albergs juvenils, sempre que els destinataris tinguen menys 30 anys, així com en els viatges per a participar en competicions esportives oficials, en els d'utilitat pública, en els de congressos o esdeveniments científics organitzats per universitats públiques valencianes.

Els ingressos es reinvertiran en el sector

Tots els ingressos es reinvertiran en el mateix sector, en accions com millorar els serveis turístics als municipis, promocionar la destinació Comunitat Valenciana i la seua desestacionalització i diversificació, impulsar una mobilitat més sostenible o protegir i regenerar el medi ambient i els recursos naturals i promocionar-los com a patrimoni.

També a conservar el patrimoni cultural i a incentivar la participació de turistes en esdeveniments culturals i festius, així com en polítiques d'accés a l'habitatge en zones afectades per una pujada de preus a conseqüència de l'afluència turística i en la lluita contra l'intrusisme i el frau en els allotjaments.

També et pot interessar

stats