El Congrés debat aquest dimarts la segona moció de Vox contra Pedro Sánchez, abocada al fracàs

Només comptarà amb els 52 vots a favor dels d’Abascal, molt allunyats dels 176 imprescindibles per a prosperar

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix en el Congrés dels Diputats
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix en el Congrés dels Diputats / Fernando Calvo (Moncloa)

El Congrés dels Diputats és l’escenari aquest dimarts del debat de la segona moció de censura de Vox al govern de coalició de Pedro Sánchez en aquesta legislatura que, com la primera, no prosperarà, malgrat comptar ara amb l'independent Ramón Tamames de candidat, en lloc de Santiago Abascal.

L'elecció del veterà economista no ha servit per a recaptar el suport del Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo, que se n'abstindrà, a diferència del que van fer els populars l'octubre del 2020 amb Pablo Casado. Així, la moció només comptarà de nou amb els 52 vots a favor dels diputats de Vox, molt allunyats dels 176 imprescindibles per a prosperar.

Per a Santiago Abascal serà una nova oportunitat per a tractar d'arraconar el PP o almenys restar-li confiança davant de futurs pactes electorals, mentre que l'ala socialista del govern vol aprofitar-la per a posar en la diana els populars per acostar-se amb la seua abstenció a Vox. Pel que fa a Unides Podem, creuen que no cal fer-li el joc a Vox i proposen que només siguen dones les que s'enfronten a aquest partit "masclista", al mateix temps que intentaran que el PSOE de Sánchez "torne a mirar a l'esquerra".

Des del PP es pretén observar el debat com a espectador, en considerar que d'aquesta manera desactiva el bloc de dreta i els situa en el centre, entre les "excentricitats" d'Abascal i les polítiques "temeràries" de Sánchez i els seus socis, als qui creu que se'ls donarà "oxigen" després dels últims desacords per lleis com la del "només sí és sí", la llei trans o la de benestar animal.

Tamames, des de l’escó d’Abascal, demanarà la dissolució de les Corts

En l'anterior moció al govern de Sánchez va ser el llavors diputat i ara secretari general del Vox, Ignacio Garriga, el primer a pujar a la tribuna per a defensar-la, un lloc que ara ocuparà el líder del partit. A partir de les 09:00 hores i sense límit de temps, Abascal plantejarà previsiblement la moció com una qüestió d'extrema necessitat per al país per les "nocives" polítiques de la coalició del PSOE i Podem i tornarà a demanar al PP que canvie el sentit del vot. Defensarà també que, malgrat les manifestes discrepàncies amb el candidat, tots dos coincideixen que el govern de Sánchez ha de ser censurat i expulsat de la Moncloa.

Així ho demanarà Tamames en la seua intervenció, que seguirà també sense límit de temps a la d'Abascal, però a diferència d'ell no pujarà a la tribuna pels seus problemes de mobilitat a causa de la seua avançada edat. El candidat, de 89 anys, ocuparà l'escó habitual del líder de Vox i, des d'ací, oferirà el seu diagnòstic del país i exposarà com a únic punt del seu programa de govern: la dissolució de les Corts i la convocatòria immediata de les eleccions generals per a fer-les coincidir amb les autonòmiques i municipals del 28 de maig.

En anteriors mocions, va intervenir, en tercer lloc, el president del govern després d'escoltar el candidat, encara que reglamentàriament pot fer-ho quan estime oportú. S'obriran així els torns de rèpliques i contrarèpliques, tantes com es consideren necessàries, i una vegada acabades, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ordenarà un recés. En la represa, aproximadament a les 16:00 hores, començarà el torn dels portaveus dels grups de menor a major, començant pel grup mixt, per un temps màxim de trenta minuts cadascun. Igual que en el primer torn d'intervencions, el candidat podrà respondre en bloc o d'un en un.

Ja el dimecres prendran la paraula la resta dels grups parlamentaris abans de la votació, per crida i de viva veu a partir d'uns cognoms triats a l'atzar, que se celebrarà probablement a última hora del matí, quan quedarà resolta la que serà la sisena moció de censura de la democràcia.

La sisena moció de censura de la democràcia

Aquesta serà la sisena moció de censura contra un president del govern espanyol durant la democràcia. El 2018 es va celebrar la que va presentar Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy i l'única que ha prosperat, ja que l'expresident del PP va superar un any abans la que va proposar contra ell Unides Podem.

Les altres mocions de censura van tindre lloc el 1980, contra Adolfo Suárez, i el 1987, contra Felipe González. Ambdues també van ser rebutjades.

També et pot interessar

stats