Casado s'allunya de Vox i vota no en la moció de censura

L'ultradreta es queda aïllada en el Congrés amb 298 vots en contra.

El líder de Vox, Santiago Abascal, aquest dijous
El líder de Vox, Santiago Abascal, aquest dijous / Mariscal (Efe)

Les previsions s'han complit i Vox s'ha quedat finalment a soles en la defensa de la moció de censura contra el govern espanyol. El Congrés en bloc l'ha rebutjada aquest dijous amb 298 vots contraris, i només ha obtingut el suport dels 52 diputats de la formació. De les cinc mocions de censura que s'han debatut al parlament, la impulsada pel partit de Santiago Abascal és la que menys suport ha recollit.

Fins i tot el PP, que es debatia entre el no i l'abstenció, s'hi ha oposat. El líder de l’oposició, Pablo Casado, ja havia confirmat en el debat previ que el seu partit votaria en contra després de dies d'especulacions. Fins aquest dijous, no havia volgut dir públicament quin seria el sentit del vot.

Casado ha començat contundent la intervenció i ha arremés contra el partit encapçalat per Santiago Abascal, a qui ha acusat d’haver presentat una “moció d’impostura” que considera una “pèrdua de temps”. El popular s’ha dirigit en tot moment a Abascal com el candidat que es presenta en la moció i ha advertit que s’ha demostrat que “no” està capacitat per a presidir el govern espanyol.

En un to molt dur, Casado li ha dit que mai fins ara ha contestat a les seues provocacions per respecte als votants. “Fins ací hem arribat”, li ha etzibat. Tot seguit, s’ha presentat ell mateix com l’única alternativa real al govern liderat per Pedro Sánchez. Per al cap de l’executiu també ha llançat missatges el dirigent del PP, de qui ha dit que ha acollit la moció amb entusiasme perquè govern i Vox es necessiten mútuament per a sobreviure.

Pablo Casado s’ha esforçat en la seua intervenció a diferenciar-se de la formació d’extrema dreta i ha subratllat que el PP “no vol ser un altre partit de la por, la ira i la brega” com ho és Vox. “No som com vostés perquè no volem”, li ha advertit a Abascal, a qui ha acusat d’estar, igual que Sánchez, en “el bloc de la ruptura”.

Sánchez ofereix ara a Casado negociar la renovació del CGPJ

Sánchez ha proposat Casado, parar la tramitació de la reforma del sistema d'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb la intenció de negociar la renovació d'aquest i d’altres òrgans constitucionals.

El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci durant la seua intervenció en la segona jornada del debat de la moció de censura presentada per Vox. Sánchez ha fet una crida a tots els partits “amb responsabilitat d'Estat” per a iniciar aquesta negociació per a renovar el CGPJ quan concloga la moció de censura.

“Asseiem-nos i renovem òrgans constitucionals”, ha dit el cap de l'executiu. Per a aconseguir aquest propòsit, Pedro Sánchez ha oferit “parar el rellotge” de la reforma presentada pel seu govern, és a dir, pel PSOE i Podem per a canviar el sistema d'elecció de l'òrgan dels jutges.

També et pot interessar

stats