Tamames diu sentir-se "a gust" en la moció de censura contra Sánchez perquè comparteix amb Vox "l'essencial"

El candidat del partit ultradretà assegura que la versió filtrada del discurs és antiga, però no preveu fer-li "alteracions"

El líder de Vox, Santiago Abascal, i el candidat en la moció de censura, Ramón Tamames
El líder de Vox, Santiago Abascal, i el candidat en la moció de censura, Ramón Tamames / Javier Lizón (Efe)

El professor i economista Ramón Tamames, candidat de Vox a la presidència del govern espanyol en la moció de censura contra Pedro Sánchez que es debatrà dimarts, ha afirmat que se sent "a gust" amb la iniciativa perquè "coincideix en l'essencial i fonamental" amb la ideologia del partit ultradretà, sobretot en la defensa de la bandera espanyola.

El veterà expolític ha comparegut aquest dijous en una roda de premsa conjunta al Congrés amb Santiago Abascal, president de Vox, per a explicar l'objectiu que persegueixen amb la moció. La filtració avançada del discurs, que publicava dimecres eldiario.es, ha sigut un dels assumptes que ha planat sobre la compareixença. Tamames, que no li ha donat importància excessiva al fet que l'esborrany s'haja desvelat quasi una setmana abans del debat, ha assenyalat que es tracta d'una versió "antiquada", tot i que no preveu fer-li molts canvis en la part essencial. De fet, parafrasejant Pío Baroja, ha comentat que així donarà temps perquè la resta de diputats el lligen i estiguen "més preparats" per a "entendre millor" el missatge que vol transmetre.

Tamames ha reconegut tindre discrepàncies amb alguns plantejaments de Vox, però ha assegurat que també hi ha molts punts en comú entre els dos. Per exemple, la defensa de la Constitució, la monarquia parlamentària i la bandera és una de les qüestions fonamentals en què coincideix amb la formació d'extrema dreta, ha dit. "La monarquia parlamentària té molta importància (...) perquè sense un rei seria molt més difícil (...) i uneix molts pobles", ha dit Tamames. Qui va ser un dels dirigents del Partit Comunista Espanyol durant la Transició ha remarcat que respecta la bandera espanyola des que era diputat comunista al Congrés, ja que "no és la bandera de Franco", sinó que sempre l'ha vista com "la bandera de Carles III, que representa Espanya en la història universal". "N'hi ha alguns que volen trencar Espanya i anar-se'n i nosaltres coincidim [amb Vox] en això. Estem encantats d'estar a Espanya i que siga una vertadera mare per a tots", ha reiterat.

En el document filtrat, de 33 pàgines i 31 apartats, l'economista subratlla que va decidir acceptar l'oferta de Vox per a ser el candidat en la moció de censura contra Sánchez com "l'últim tribut a la defensa dels interessos actuals i futurs d'Espanya". Amb 89 anys, el veterà intel·lectual assegura "sentir-se obligat" a fer el pas, a pesar de les crítiques que li han plogut des de sectors que l'acusen de prestar-se a blanquejar la ultradreta.

En el discurs, Tamames defensa la necessitat "urgent" de convocar eleccions generals avançades per a fer-les coincidir amb les autonòmiques i municipals del 28 de maig. Preguntat pel desenllaç que creu que tindrà la moció de censura, ell s'ha mostrat convençut que si les votacions foren secretes i no públiques, la moció de Vox rebria més suports dels 52 vots a favor que tot apunta que tindrà. El PP, principal partit de l'oposició, ha dit que s'abstindrà. "No aprovem la presentació d'una moció de censura en precampanya electoral", ha apuntat des de València el líder nacional del partit, Alberto Núñez Feijóo.

Per la seua banda, Abascal ha ressaltat l'"extraordinària valentia" del seu candidat en aquest "repte patriòtic" i ha incidit en la necessitat d'avançar les eleccions generals abans de desembre per a canviar la direcció d'Espanya. "Creiem honradament que la figura del senyor Ramón Tamames pot representar tots els compatriotes que volen un canvi de rumb i amb el qual ens abracem perfectament", ha dit Abascal. El polític ultradretà ha assegurat que en cap moment s'han plantejat retirar la moció de censura. A pesar que la iniciativa no té pinta de prosperar la setmana vinent per falta de suports, el líder de Vox no vol tirar la tovallola encara i confia que els populars canvien el sentit del vot.

També et pot interessar

stats