La moció de censura de Vox es debatrà i votarà entre el 21 i el 22 de març

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, comunica oficialment el calendari previst aquest dilluns

Vox presentarà la moció de censura el 27 de febrer amb Tamames com a candidat
Vox presentarà la moció de censura el 27 de febrer amb Tamames com a candidat / Europa Press

La moció de censura de Vox contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb l'expolític i economista Ramón Tamames com a candidat, es debatrà el 21 de març i es votarà l'endemà. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha confirmat aquest dilluns el calendari, que havia avançat el diari El País.

El dia 7, la mesa del Congrés va donar via lliure a la moció de censura que ha presentat Vox contra el líder de l'executiu estatal i la va admetre a tràmit perquè compleix amb els requisits: és a dir, tindre el suport d'almenys una desena part dels 350 diputats i diputades de l'hemicicle, lliurar-se amb un escrit motivat i amb l'acceptació d'un candidat.

És la segona que presenta la formació d'extrema dreta aquesta legislatura —la primera, el 2020 i encapçalada pel mateix Santiago Abascal, va ser rebutjada per una majoria aclaparadora—. Tampoc s'espera que prospere en aquest cas, ja que la falta de suports la condemna al fracàs. Fins i tot el mateix Tamames té "dubtes raonables" que tire avant. Amb tot, fracassarà amb menys vots negatius, ja que el PP, que va votar contra la d'Abascal quan Pablo Casado liderava el partit, pretén ara abstindre's.

Vox va registrar la moció destinada a fer fora el govern de Pedro Sánchez, que serà la sisena en democràcia, el 27 de febrer. L'anunci de la data del debat i votació correspon a la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, tal com estableix el reglament.

La designació del veterà expolític Tamames, de 89 anys, va causar una certa polèmica. Més enllà de l'avançada edat del candidat, crida l'atenció el fet que ell ha intentat marcar distàncies amb el partit d'ultradreta, amb qui diu no compartir algunes idees. Dirigent del Partit Comunista Espanyol durant la Transició, Tamames va militar també en el CDS i ara és membre de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques. Ara ha demanat idees a la ciutadania per a incorporar al seu discurs que pronunciarà en el debat, que fa setmanes que prepara i amb el qual intentarà justificar la necessitat de desallotjar ja Pedro Sánchez de la Moncloa i de convocar eleccions generals.

També et pot interessar

stats