El Congrés vota hui la moció de censura que farà president Pedro Sánchez

Amb els suports anunciats pels grups a la cambra, el líder dels socialistes suma 180 vots.

Pedro Sánchez abandona l'hemicicle aquest dijous en finalitzar el debat de la moció de censura
Pedro Sánchez abandona l'hemicicle aquest dijous en finalitzar el debat de la moció de censura / Kiko Huesca (EFE)

El Congrés dels Diputats vota aquest divendres la moció de censura presentada pel PSOE contra el Govern de Mariano Rajoy. Amb el suports anunciats pels grups a la cambra durant les intervencions de dijous, tot indica que Pedro Sánchez té garantits els 176 vots que el convertiran en el seté president del Govern de la democràcia espanyola.

De moment, la moció de censura té el suport d'Units Podem i dels partits nacionalistes, que sumen 180 vots. Seria la primera vegada en la història de la política espanyola que prospera amb èxit aquest instrument, que ara ha estat desencadenat per la sentència pel cas Gürtel

Als 84 vots dels diputats socialistes s'afegeixen els 67 d'Units Podem, els 9 d'ERC, els 8 del PDeCAT, els 5 del PNB, els 4 de Compromís, els 2 d'EH Bildu i 1 de Nova Canàries, amb l'abstenció inesperada de Coalició Canària. Votaran en contra 169 diputats: el PP, Ciutadans, UPN i Fòrum Astúries. 

Tret que hi haja sorpresa pel canvi, poc probable, del sentit del vot d'algun dels grups parlamentaris, o per una dimissió d'última hora de Mariano Rajoy, que ahir va ser totalment descartada per la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, el parlament aprovarà aquest migdia la moció.

La sessió s'iniciarà a les 9 del matí amb les intervencions de la portaveu del PSOE, Margarita Robles, i tancarà el torn de portaveus Rafael Hernando, del PP. Es calcula que la votació, per crida nominal i de viva veu, podria produir-se cap a les dotze del migdia o la una de la vesprada.

Quan s'aprove la moció de censura, la presidenta del Congrés comunicarà el resultat al Rei, i el Govern haurà de presentar la dimissió, tal com estableix l'article 114.2 de la Constitució Espanyola.

Des d'aquest moment, el candidat, Pedro Sánchez, quedarà investit després d'haver guanyat la confiança de la cambra i, a continuació, Felip VI el nomenarà president del Govern. La presa de possessió i el nomenament podrien produir-se dissabte.

També et pot interessar

stats