Compromís defensa la comissió negociadora en el Botànic per als pressupostos de 2023: "Pot millorar-se, però s'ha de mantindre"

El portaveu adjunt en les Corts, Carles Esteve, reivindica el "grau de maduresa" que hi ha en el govern tripartit per a arribar a acords i lamenta l'oportunitat perduda en el CPFF per a abordar la reforma del finançament autonòmic

Carles Esteve, aquest dilluns en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Compromís, una de les tres potes que integra el govern tripartit del Botànic a la Comunitat Valenciana juntament amb PSPV i Unides Podem, és partidari de repetir la mateixa fórmula de l'any passat per a abordar la negociació dels pressupostos autonòmics de 2023, mitjançant una comissió. "Pot millorar-se, però s'ha de mantindre", ha defensat aquest dilluns el portaveu adjunt de la coalició en les Corts, Carles Esteve, entrevistat en Les notícies del matí.

El diputat, que pren el càrrec en substitució d'Aitana Mas després que ella haja sigut nomenada vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha reiterat l'aposta per la comissió política, amb representants dels tres partits, per a esbossar la proposta de necessitats que han d'atendre els comptes públics i ha remarcat, en referència al mecanisme, que "si una cosa funciona, s'ha de mantindre".

La formació valencianista arreplega així el guant del president de la Generalitat, Ximo Puig, que aquest cap de setmana feia crida als socis de govern per a "aparcar les diferències" en el si de la coalició i tirar avant "uns bons pressupostos" per al vinent exercici. Esteve ha recordat que el Botànic "aposta per la decisió en col·lectiu" i té "un grau de maduresa prou gran" després d'haver tirat avant un projecte de comptes autonòmics pactat entre socialistes, Compromís i Unides Podem fins en set ocasions. S'ha mostrat convençut per això que el pròxim "arreplegarà totes les voluntats de les tres parts unificades en un pressupost que siga útil" per a la ciutadania valenciana i li done tranquil·litat en un moment d'incertesa econòmica com l'actual.

Preguntat sobre el desenllaç del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrat la setmana passada, el nou portaveu adjunt de Compromís en les Corts troba positiu que el govern espanyol aporte a la Comunitat Valenciana 13.540,6 milions d'euros per al pressupost del 2023. La xifra, la més gran de la història procedent del sistema de finançament, eleva en 2.835 milions la quantia de l'any passat i suposa un 26,5% més. També valora el fet que se situe el sostre de dèficit de les comunitats autònomes en el 0,3% perquè això donarà "un poc de marge per a generar un pressupost que puga respondre a les necessitats" de la societat.

La ministra [Montero] ha tingut oportunitat en aquest Consell de Política Fiscal i Financera de liderar el procés per a refer el finançament i no ho ha fet Carles Esteve - Portaveu adjunt de Compromís en les Corts

Tot i això, Esteve considera aquestes mesures "transitòries" i ha lamentat que en la cita s'haja perdut l'oportunitat d'abordar la reforma del model de finançament autonòmic, pendent des de 2014 i un llast per al deute valencià. "La ministra [d'Hisenda, María Jesús Montero] ha tingut oportunitat en aquest Consell de Política Fiscal i Financera de liderar el procés per a refer el finançament i no ho ha fet", ha lamentat el portaveu parlamentari. Esteve ha recordat que la valenciana és una comunitat "molt endeutada" precisament per "haver fet les coses bé", perquè "vora el 80% del deute ve generat per gestionar els serveis públics que tenim delegats com a competència pròpia", com ara educació, sanitat o dependència. "Quan Compromís parla de la urgència del finançament vol dir que no volem qüestions només transitòries per a passar 2023, sinó que tenim necessitat que la població valenciana tinga exactament la mateixa atenció en el finançament dels serveis públics que la resta de persones que viuen en l'Estat", ha opinat.

Crítiques a Colomer per la taxa turística

Durant l'entrevista, el portaveu adjunt de Compromís en les Corts també ha tingut paraules per al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. És una de les veus més crítiques dins del mateix govern valencià a la taxa turística acordada pels tres socis del Botànic, que ha passat el primer filtre per a començar a tramitar-se en el parlament autonòmic i convertir-se en llei. "És un secretari autonòmic que no es creu una part de l'acord del seu govern", ha afirmat, preguntat sobre els pronunciaments públics que el responsable turístic ha expressat contra la iniciativa.

Colomer és un secretari autonòmic que no es creu una part de l'acord del seu propi govern Carles Esteve - Portaveu adjunt de Compromís en les Corts

Esteve creu que Colomer no ha donat "suficients explicacions" sobre per què s'ha unit a l'oposició en el rebuig a aquesta política pactada per PSPV, Compromís i Unides Podem, i ha recordat que forma part del programa de govern acordat en la coalició. Per això, li ha deixat la porta oberta a abandonar el càrrec si no comparteix les decisions del Botànic: "Quan un rema en direcció contrària, s'hauria de mirar de fer un pensament al respecte i decidir" ha dit el diputat.

També et pot interessar

stats