La Comunitat Valenciana rebrà 13.540 milions d'euros per al 2023, els majors recursos de la història

El conseller d’Hisenda ha celebrat que el govern espanyol accepte revisar el deute històric de les comunitats autònomes

El conseller Arcadi España i la ministra María Jesús Montero durant la reunió del Consell de Política Fiscal
El conseller Arcadi España i la ministra María Jesús Montero, durant la reunió del Consell de Política Fiscal / Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic

La Comunitat Valenciana rebrà el 2023 els majors recursos de la història procedents del sistema de finançament i ingressarà un total de 13.540,6 milions d'euros. Són 2.835 milions d’euros més que en l'últim exercici (un 26,5% més) i s’eleva dos punts i mig a la mitjana de les comunitats autònomes.

Així ho ha anunciat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, en conéixer els ingressos del model de finançament que el govern espanyol ha aprovat per a les autonomies. “Es tracta d’una xifra històrica per a un moment complex econòmicament que ens permetran elaborar uns pressupostos amb què poder donar resposta i suport econòmic a les famílies, persones autònomes i empreses que estan patint l'increment de costos i la inflació”

A aquesta quantitat caldrà sumar l'increment de recursos que es derivarà de la flexibilització anunciada per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, sobre l'objectiu de dèficit i que se situarà finalment en el 0,3% per al subsector de les comunitats autònomes. 

No obstant això, España ha demanat “anar més enllà” i ha instat la ministra a aplicar “dèficits asimètrics” en funció de les característiques financeres específiques de cada autonomia. “No es pot tractar per igual comunitats autònomes que no tenen una mateixa situació de partida i han de garantir-nos una solució a l'infrafinançament valencià, ja que la reforma encara no s'ha produït”, ha apuntat.

El govern espanyol revisarà el deute històric

Igualment, després del Consell de Política Fiscal, Arcadi España ha confirmat que el Ministeri d'Hisenda “respondrà pròximament” a les al·legacions presentades per les comunitats autònomes, entre altres la Comunitat Valenciana, a la proposta sobre el criteri de repartiment de la població ajustada amb un nou document.

De fet, el conseller ha incidit que “cal perdre la por al debat, ja que en cas contrari no es podrà avançar en una reforma que és urgent i inajornable” i ha agraït al Ministeri “el compromís d'abordar una solució per al deute històric dins de la reforma”. De fet, la ministra María Jesús Montero ha confirmat que, tal com havia sol·licitat la Generalitat, l’AIREF podrà dur a terme un estudi sobre la sostenibilitat del deute autonòmic del conjunt de les autonomies.

També et pot interessar

stats