Hisenda accepta revisar el deute autonòmic i augmenta el finançament de les autonomies: 134.336 milions el 2023

El conseller d’Hisenda ha celebrat els resultats del Consell de Política Fiscal, amb un màxim històric per a les comunitats autònomes 

Montero durant la roda de premsa posterior al Política Fiscal i Financera
Montero durant la roda de premsa posterior al Consell de Política Fiscal i Financera / Rodrigo Jiménez (Efe)

La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha informat les comunitats autònomes que rebran 134.336 milions d'euros el 2023 procedents del sistema de finançament, un 24% més que en l’exercici d’enguany i un màxim històric. A més, ha acceptat revisar el deute de les autonomies. 

Així ho ha anunciat Montero durant el Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest dimecres, que ha apuntat que la major part d'aquests recursos corresponen als lliuraments a compte del sistema de finançament per al 2023, un total de 124.292 milions (un 11% més). 

La resta, 10.981 milions, s'emmarquen en la liquidació positiva de l'exercici 2021, és a dir, que les quantitats que Hisenda va entregar durant l’any a compte van ser inferiors al que finalment els correspondria amb la recaptació obtinguda i l'any que ve se'ls compensarà per aquest desfasament.

Així mateix, la titular d’Hisenda ha acceptat revisar el deute que arrosseguen algunes comunitats autònomes, entre elles la valenciana. Diversos consellers han demanat a la ministra d'Hisenda que es reprenga la reforma del sistema de finançament i, en concret, la Comunitat Valenciana i les Balears han sol·licitat que la reforma es vincule a l'estudi de la reestructuració del deute.

Després de la reunió, el conseller d'Hisenda, Arcadi España, ha valorat en declaracions als mitjans molt positivament la trobada d’aquest dimecres i ha destacat que hi haurà “un 24% més de diners perquè les autonomies puguen compensar els efectes de la covid i de la inflació”.

“A més, es desbloquejarà la reforma del sistema de finançament i, en aquest procés, s'inclourà que l’Airef puga estudiar eixides a la gran bossa de deute que tenen les comunitats autònomes”, ha celebrat.

També et pot interessar

stats