La comissió Kitchen assenyala el PP com a responsable de l’operació amb el coneixement de Rajoy i Cospedal
Responsabilitza a la cúpula directiva del PP d'ordenar "la utilització partidista, delictiva i il·legal d'efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l'Interior”
La comissió parlamentària del Congrés que investiga l’operació Kitchen ha conclòs que la cúpula del PP va ordenar una presumpta trama parapolicial d'espionatge al seu extresorer, Luis Bárcenas, amb el coneixement de l'exsecretària general María Dolores de Cospedal, "que informava" l'expresident Mariano Rajoy. També ha assenyalat l’ex ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el seu segon, Francisco Martínez, per la posada en marxa de l’operatiu.
Les conclusions, que han presentat els socialistes en solitari, han tirat avant amb 159 vots favorables del PSOE, Unides Podem i EH Bildu i les 29 abstencions d’ERC, PNB i el Grup Mixt, davant dels 149 vots en contra del PP, Vox i Ciutadans. En el text s’han incorporat dues qüestions presentades conjuntament per Podem, ERC, Junts, EH Bildu i la CUP, que reclamaven una revisió en la concessió de medalles policials i en el control dels fons reservats.
El document responsabilitza la cúpula directiva del PP d'ordenar "la utilització partidista, delictiva i il·legal d'efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l'Interior" per a destruir "les proves que pogueren estar en possessió" de Bárcenas “perquè mai foren utilitzades" per la justícia. En les seues conclusions, assegura que “per a aquesta finalitat, d'interés particular exclusiu del Partit Popular, es van utilitzar presumptament fons reservats i efectius policials de manera irregular".
El text apunta que l'operació Kitchen, investigada en l'Audiència Nacional, es remunta a 2013 i es dirigia des de la seu del PP. Així mateix, afirma que l’epicentre estaria en la Direcció Adjunta Operativa de la Policia, que aquells anys dirigia Eugenio Pino. Assenyala també l’ex director de la Policia, Ignacio Cosidó.
De Cospedal afirma que no sols era coneixedora de la trama, sinó que "va poder rebre còpia de la informació sostreta" al PP, donada la seua condició de secretària general i "com a suposada beneficiària de sobresous del finançament irregular".
Pel que fa a Mariano Rajoy, la comissió ha qüestionat que es negara "a assumir cap responsabilitat" en la comissió i arribara "a mentir de manera oberta" en negar que existira una caixa B en el PP, quan hi ha dues sentències que així ho conclouen. També posa en valor el testimoni de l'excomissari José Manuel Villarejo, que el va assenyalar "directament”.
Amb el tràmit d'aquest dimecres es posa punt final a la comissió Kitchen, oberta fa nou mesos, en què han comparegut 37 persones, deu d'elles processades en la causa que té oberta l'Audiència Nacional.
El PP ha evitat pronunciar-se després de fer-se públiques les conclusions i només han recordat que des de febrer no comenten les notícies sobre presumptes casos de corrupció. La portaveu del PP en el Congrés, Cuca Gamarra, ha reiterat que la comissió ha sigut una "causa general".