Ací no cal pactar: aquest és el mapa de les majories absolutes municipals

El blau del PP i el roig del PSPV pinten més de la meitat d’aquest atles de l’èxit

Municipis amb majories absolutes després de les eleccions del 28M
Municipis amb majories absolutes després de les eleccions del 28M

Pràcticament tots els 542 municipis valencians es constituiran i elegiran alcalde o alcaldessa aquest dissabte. D’acord amb la llei orgànica de règim electoral general (Loreg), en la sessió de constitució de la corporació es podrà votar pels candidats i candidates que encapçalen la llista de cada formació. Si algú obté la majoria absoluta, queda proclamat primer edil, una situació que es dona en el 70% dels pobles i ciutats (383). En cas de no sumar, passarà a ser alcalde o alcaldessa la persona que lidera la candidatura que ha rebut més vots. En cas d’empat, aquesta situació es resoldrà mitjançant un sorteig

El Partit Popular ha pintat de blau el mapa de les majories amb un total de 173 municipis, amb més del 50% de regidors. Les ciutats més poblades on els populars han arrasat són Benidorm (Marina Baixa), on Toni Pérez ha passat de 13 regidors i regidores a 16,  i Torrevella (Baix Segura), on Eduardo Olón també ha revalidat el govern en solitari, amb 16 representants. 

Pel que fa al PSPV, en els últims comicis municipals ha sumat 134 majories absolutes. A l’Horta destaquen les victòries de Juan Antonio Sagredo a Paterna, per ser la ciutat més poblada amb un govern exclusivament socialista, i de Carlos Fernández Bielsa a Mislata, per ser l'alcalde del PSOE més votat d'Espanya. A Sagunt (Camp de Morvedre), la candidatura de Darío Moreno ha tingut una crescuda de cinc regidors i regidores, però s’ha quedat a un de l’absoluta. 

En tercera posició es troba Compromís, que ha aconseguit majories en solitari en 28 municipis. La coalició valencianista concentra gran part d’aquestes victòries a les comarques centrals. Més al sud crida l’atenció la revàlida de José Vicente Fernández a Daia Vella, un xicotet poble castellanoparlant del Baix Segura. L’alcalde daiavellenc ha aconseguit el 57,14% de sufragis, cinc punts més que el 2019.

A una distància important trobem les cinc majories absolutes d’Ens Uneix, formació que ha fet cinc majories absolutes a la Vall d’Albaida. Va nàixer el 2019 a Ontinyent amb el nom la Vall Ens Uneix, dirigida per l’exsocialista i expresident de la Diputació de València Jorge Rodríguez, imputat en el cas Alqueria i recentment absolt. El seu èxit electoral ha fet que haja obtingut una diputada provincial, Natàlia Enguix, que resultarà clau a l’hora de decidir qui presidirà la institució aquest mandat. 

Tot i quedar-se fora de les Corts, el múscul municipal d’Esquerra Unida li ha permés retindre quatre governs en solitari a Xelva (Serrans), Fuenterrobles (Plana d’Utiel-Requena), Polinyà de Xúquer i Riola (Ribera Baixa). Ciutadans, després de la desfeta autonòmica, ha revalidat les majories absolutes de Caudete de las Fuentes (Plana d’Utiel-Requena), Cofrents (Vall d’Aiora)i Llanera de Ranes (Costera). 

Quant a les agrupacions d’electors i electores, una fórmula desconeguda per a gran part de la població, la seua força s’ha fet palesa amb els resultats assolits a Sella (Marina Baixa), amb un 74% dels sufragis; Cotes (Canal de Navarrés), amb un 76,1%, i Cinctorres (Ports). En tots tres casos les agrupacions han renovat l’alcaldia. 

També et pot interessar

stats