Jorge Rodríguez, l'endemà de ser absolt: "El dany personal és irreparable"

L'exsocialista i expresident de la Diputació de València critica l'actuació de la Fiscalia, les forces policials i el seu antic partit en el cas Alqueria, en el marc del qual el detingueren i acusaren per malversació i prevaricació

Jorge Rodríguez, entrevistat en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Feliç i alleujat perquè "per fi s'ha fet justícia". L'absolució en el juí del conegut com cas Alqueria ha suposat per a Jorge Rodríguez —expresident de la Diputació de València amb el PSPV i actual alcalde electe d'Ontinyent per majoria absoluta de la mà d'un nou partit—, l'alçament d'una llosa molt pesada que ha arrossegat durant els cinc anys que ha durat el procés. El 27 de juny de 2018 el detingueren, juntament amb quatre persones més, en el marc d'aquesta operació quan encapçalava la corporació provincial. La Fiscalia i les acusacions particulars li atribuïen delictes de malversació i prevaricació per una presumpta simulació de contractes d'alta direcció en l'empresa pública Divalterra, antiga Imelsa. Va haver de dimitir i el PSPV l'expulsà del partit. Durant tota la instrucció i el juí oral, que va acabar al novembre de l'any passat, Rodríguez ha reivindicat la seua innocència. Aquest dimarts l'Audiència de València ha dictat sentència: tant ell com les altres tretze persones encausades són innocents.

Tot i l'agraïment per haver pogut deixar arrere un episodi que ha sigut un autèntic "malson", al dirigent polític l'absolució sols el compensa en part. "El dany personal és irreparable, veus com passes de ser una persona de cert prestigi a ser un empestat, com la teua família és vilipendiada", relata entrevistat en Les notícies del matí l'endemà de la resolució judicial. Encara recorda el patiment que li va causar tot aquell tràngol. Abans que esclatara el cas Alqueria, Jorge Rodríguez tenia una carrera prometedora en el PSPV arran dels bons resultats aconseguits en les eleccions del 2015. Però la detenció i la imputació policial va trencar les aspiracions de qui era un dels pesos pesants entre els socialistes de la província de València. "De sobte totes aquelles persones que abans es pegaven bufetades per estar al teu costat, fugen de tu. És molt dolorós", ha assegurat. I això per no parlar de la condemna que reclamava per a ell el ministeri públic, huit anys de presó. Una situació davant la qual "un no pot evitar tindre por i angoixa". El dany psicològic que això crea, ha dit, és "molt complicat de gestionar".

Veus com passes de ser una persona de cert prestigi a ser un empestat

L'alcalde en funcions d'Ontinyent continua sense entendre l'actuació de la Fiscalia i de les forces de seguretat en l'operació Alqueria. "Quan un fiscal decideix que amargarà la vida a catorze persones, ha d'estar molt, molt segur del que busca", ha retret. Tampoc s'explica, per exemple, per què es va decidir practicar set arrests —entre ells el seu mateix— i registrar els mòbils personals i les dependències de la diputació per a buscar la documentació relativa als contractes d'alta direcció que estaven sota sospita. Una informació que, segons ha recalcat, estava "penjada en el web de Divalterra". Ell considera que si el que pretenien les autoritats era investigar-los, no feia falta enviar-hi els antidisturbis. "Si la detenció i l'operatiu el va decidir la policia, no sé si és que havien vist Narcos i volien simular-ho, o si algú va estar destinat al País Basc en època d'ETA", ha ironitzat, amarg.

Quan a un li demanen huit anys de presó, no pot evitar tindre por i angoixa

En ser preguntat per la reacció del PSPV davant la imputació en el cas Alqueria, Rodríguez ha lamentat que fa molt de temps en els partits polítics "la companyonia s'ha canviat pel caïnisme". I ha criticat que els mitjans de comunicació donaren "veracitat absoluta" al que defensava la Fiscalia i "nul·la" al que deien les persones processades. També s'ha mostrat decebut pel fet que la política s'ha convertit "en una activitat d'alt risc", cosa que dissuadeix la gent que hi podria aportar "el millor de si" i fan que "arranquen a córrer". "Ningú té ganes que li amarguen la vida com a nosaltres en els últims cinc anys", ha opinat.

Tenia Ximo Puig per una bona persona i amb açò ho dubte un poc

L'actual secretari general dels socialistes valencians i president en funcions de la Generalitat, Ximo Puig, va mostrar-se satisfet per l'absolució, però considera que no deu cap disculpa al regidor ontinyentí perquè en aquell moment es va actuar com calia. Ell l'ha convidat a fer "una reflexió" i ha tornat a dir que "mai" va entendre per què el partit el va expulsar abans que s'obrira juí oral, que era el que s'establia en els estatuts. "He trobat a faltar una cosa tan humana com reconéixer que es va equivocar. Tenia Ximo Puig per una bona persona i amb açò ho dubte un poc", ha afirmat, sobre les recents declaracions del mandatari autonòmic.

Finalment, Jorge Rodríguez s'ha mostrat caut sobre els resultats electorals en la Diputació de València, on un escó d'Ens Uneix, el nou partit que lidera, pot ser la clau per a decantar el govern en l'esquerra si accedeix a donar suport a PSPV i Compromís. La corporació seria així la institució de més envergadura que encara retindrien els socialistes a tota la Comunitat Valenciana. L'exsocialista no ha volgut avançar com encararà la negociació Ens Uneix i ha demanat esperar que el recompte siga oficial el pròxim divendres, ja que una quinzena de vots són els que han fet ballar aquest últim representant provincial entre el partit ontinyentí i el PP. El 2 de juny, quan asseguren el diputat, és quan començaran les converses, ha conclòs.

També et pot interessar

stats