Jorge Rodríguez: "El cas Alqueria es redueix a la possibilitat de set contractes irregulars"

Les defenses demanen que el cas retorne a la fase d'instrucció per la presumpta indefensió dels acusats en la primera sessió del juí contra l'expresident de la Diputació de València i catorze càrrecs del PSPV i Compromís pels contractes d'alta direcció de Divalterra

Imatge d'arxiu de Jorge Rodríguez, que ix custodiat per agents, en un dels registres policials / À Punt NTC

"Després de quatre anys arriba el moment de tractar de fer justícia, d'explicar què és el cas Alqueria". Amb aquestes paraules s'ha dirigit el principal imputat, l'expresident de la Diputació, Jorge Rodríguez, als periodistes que l'esperaven a les portes de la Ciutat de la Justícia, on aquest dilluns comença el juí. I què és Alqueria? Segons l'alcalde d'Ontinyent, "estem parlant de la possibilitat que hi haja set contractes irregulars i acabe sent un procediment penal pel sou que han cobrat en tres anys, en què han estat fent funcions directives i anant a fer la faena". "Sempre hem pensat que era més propi d'un jutjat contenciós-administratiu" ha insistit Rodríguez, que ha tornat a lamentar la "detenció espectacular" de què va ser objecte.

L'exresponsable de la corporació provincial assegura estar veient "la llum al final del túnel" malgrat la vista oral, que reconeix que "no és plat de bon gust per a ningú". A preguntes dels informadors i les informadores, ha justificat les presumptes irregularitats com a resultat de l'intent de "posar orde en el caos" que es va trobar el Botànic en l'arribada a la Diputació. "Per això vam decidir reestructurar l'empresa, tindre set àrees potents i intentar que hi haguera gent professional i capaç al capdavant", ha indicat l'exvicepresident de l'òrgan provincial, que ha recordat que llavors a l'empresa estaven instal·lats els investigadors de l'UCO i la intervenció general de la Generalitat per la investigació de la gestió de l'equip de govern anterior, del PP, objecte de diverses peces del cas Taula.

Tornaria al PSPV —que el va expulsar arran la detenció— en cas d'un desenllaç favorable? "No és una cosa que em plantege", ha respost Rodríguez als periodistes.

La primera jornada del juí pel cas Alqueria s'ha centrat en les qüestions prèvies que han plantejat les parts. Els lletrats de les defenses han demanat que el cas retorne a la fase d'instrucció per la presumpta indefensió dels acusats. Al·leguen que no van poder interrogar en la fase d'investigació als exresponsables de l'àrea econòmica i jurídica de Divalterra, que van denunciar els fets a la Fiscalia, perquè únicament van comparéixer davant el jutge i el fiscal quan estava en vigor el secret de sumari. Entre ells, hi ha els exempleats José Luis Castellote i José Luis Pellicer.

L'advocada de Jorge Rodríguez, Ángela Coquillat, entén que això "ha vulnerat el dret a la presumpció d'innocència i igualtat d'armes". La penalista ha apuntat a una possible vulneració dels drets a la llibertat i intimitat de Rodríguez pel temps excessiu que va passar detingut —31 hores— i la falta de correcta fonamentació d'aquest arrest, contra els responsables del qual ha anticipat la possibilitat d'iniciar accions penals. També ha demanat la nul·litat de la prova obtinguda de l'anàlisi dels dispositius electrònics i la descàrrega dels correus electrònics de l'alcalde d'Ontinyent, ja que al seu judici no van ser registres selectius, sinó que es van descarregar tots. 

Coquillat ha demanat que Rodríguez declare en l'últim lloc per a poder exercir millor el dret de defensa. Ha sol·licitat asseure's al seu costat, com han fet la majoria dels advocats respecte dels seus clients. Quasi tots també han coincidit a demanar la compareixença de l'excap de gabinet de Rodríguez, José Manuel Orengo, perquè asseguren que va estar present en les negociacions en què s'acordaren els contractes sota sospita. A més, han qüestionat la legitimitat de les acusacions populars, que exerceixen per separat Acció Cívica contra la Corrupció i el grup del PP en la Diputació de València, i n'han demanat l'expulsió del procés si no constitueixen una conjunta.

El lletrat de Jorge Cuerda, a més, ha sol·licitat la declaració de qui fora responsable dels serveis jurídics de Divalterra, José Luis Vera, i d'altres membres de la corporació provincial quan es van efectuar aquells contractes, com l'actual ministra i exalcaldessa de Gandia, Diana Morant, o l'actual president de la Diputació, Toni Gaspar.

Malversació i prevaricació en la contractació d'alts directius

En Alqueria s'investiguen delictes de malversació i prevaricació suposadament comesos en l’extinta empresa pública Divalterra, antiga Imelsa, que depenia de la Diputació de València. Per aquest cas hi havia inicialment quinze processats, antics alts càrrecs del PSPV i Compromís, per suposadament haver fet contractes irregulars d'alta direcció en l'empresa pública amb la finalitat d’afavorir persones afins als partits. Finalment, en seran catorze, després que les acusacions populars han informat en la primera sessió de la vista oral que retiren l'acusació contra Pau Pérez, l'exregidor de Compromís a Oliva i exresponsable de l'àrea de Turisme en Divalterra. Pérez ha abandonat la sala després que la presidenta del tribunal l'haja informat que se l'absoldria, ja que la Fiscalia tampoc l'acusava.

Per al principal encausat, Jorge Rodríguez, que continue sent alcalde d'Ontinyent pel partit La Vall Ens Uneix, la Fiscalia demana huit anys de presó i vint d'inhabilitació. En la presidència de la Diputació de València el va substituir Toni Gaspar, encarregat de la dissolució de Divalterra.

Rodríguez compartirà banc, entre altres, amb Agustina Brines, gerent de Divalterra per Compromís, José Ramón Tiller, gerent de Divalterra pel PSPV, i dos assessors de la Diputació, Ricard Gallego i Manuel Reguart.

Aquesta setmana les parts tractaran la qüestió prèvia i serà a partir del dilluns 26 quan començaran a declarar els acusats. Està previst que el juí s'allargue fins al 25 de novembre.

En imatge, el banc dels acusats del cas Alquería amb Jorge Rodríguez a la dreta
En imatge, el banc dels acusats del cas Alquería amb Jorge Rodríguez a la dreta / Manuel Bruque (Efe)

També et pot interessar

stats