L'esquerra manté la Diputació de València en confirmar-se el diputat d'Ens Uneix

Un embolic en el recompte per una quinzena de vots al partit judicial d'Ontinyent decantava el govern de la corporació cap a la dreta

Un ple ordinari de la Diputació de València al maig (arxiu)
Un ple ordinari de la Diputació de València al maig (arxiu) / Diputació de València

Després de dos dies de confusió, la balança s'inclina cap a l'esquerra en la Diputació de València, que continuarà sota el control del bloc progressista els pròxims quatre anys. És la nota díscola del poder provincial que ha resistit a l'onada blava del PP, que ha provocat un tomb aclaparador en la corporació de Castelló i conserva la d'Alacant amb majoria absoluta. La clau del govern a València la tindrà Ens Uneix, el partit fundat per l'exsocialista Jorge Rodríguez, que s'endú finalment el diputat que estava en discòrdia amb el PP arran d'un embolic que s'ha generat en l'escrutini dels vots del partit judicial d'Ontinyent. 

Aquesta institució, presidida ara pel PSPV amb el suport de Compromís i formada per 31 diputats provincials, era la més renyida de les tres i per un moment aquest dilluns semblava que PP podria sumar majoria amb l'ajuda de Vox. Segons els resultats publicats en el web del Ministeri de l'Interior, la distribució dels escons després de les eleccions locals del 28 de maig queda com segueix: 13 per al PP (en guanya cinc), 12 al PSPV (en perd un), 3 a Compromís (dos menys), 2 a Vox (en suma un) i un a Ens Uneix, que es queda igual. Amb aquest repartiment, la suma de socialistes, Compromís i Ens Uneix els donaria la majoria absoluta en la institució provincial, amb un total de 16 representats i l'esquerra podria continuar governant, amb 15 escons en l'oposició de les dretes.

COMPOSICIÓ DE LA NOVA DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA DESPRÉS DEL 28 DE MAIG
COMPOSICIÓ DE LA NOVA DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA DESPRÉS DEL 28 DE MAIG / À Punt NTC

El mateix Ministeri donava dilluns aquest últim diputat al PP, però també apuntava que podia acabar atribuint-se per setze vots de diferència a Ontinyent Ens Uneix, com així ha ocorregut aquest dimarts. La diputada provincial d'Ens Uneix, Natalia Enguix, ja va assegurar dilluns que en el partit no estan conformes amb la fórmula que havien emprat per a fer l'escrutini, i per això elevaren una consulta a la Junta Electoral de Zona per a aclarir-ho. La mateixa Diputació de València incloïa la formació de Rodríguez en la composició publicada dilluns de la nova corporació, amb un escó, i al·legava que Interior no havia fet un càlcul correcte. Finalment, el gabinet coordinat per Fernando Grande-Marlaska els l'ha atribuït l'endemà. 

També et pot interessar

stats