El PP controlarà les tres diputacions provincials: les d'Alacant i Castelló, amb majoria absoluta

La corporació de València era la més renyida amb el partit de l'exsocialista Jorge Rodríguez com a clau de govern, però el recompte final dona la victòria als populars amb l'ajuda de Vox

María José Catalá i Carlos Mazón celebren els resultats electorals
María José Catalá i Carlos Mazón celebren els resultats electorals / Twitter: @ppcv

El tsunami del Partit Popular a la Comunitat Valenciana es trasllada també a les diputacions provincials: tant la d'Alacant, com la de Castelló i la de València estaran governades pel PP durant els pròxims quatre anys. En el cas de la primera corporació, semblava clar que es mantindria el domini popular, que ja l'havia controlada en l'última legislatura —Carlos Mazón n'és el president en funcions, de fet—. També que hi havia tomb en la del nord, en mans del PSPV des del 2019. La de València era la més renyida de les tres i tot apuntava a última hora de diumenge que la clau de govern la tindria Ens Uneix, el partit de l'exsocialista Jorge Rodríguez. Però finalment, el recompte definitiu dels vots ha acabat donant l'últim diputat al PP, fet que inclina la balança a la dreta: els populars sumen majoria amb l'ajuda de Vox.

Després de la constitució dels ajuntaments en les tres províncies i la presa de possessió dels alcaldes i alcaldesses d'aquest nou període legislatiu, prevista per al 17 de juny, les diputacions seran les darreres institucions a conformar-se i iniciar la nova legislatura. Aquest procés començarà a finals de juny i s'allargarà fins a mitjan juliol.

Majoria absoluta a Alacant

Amb els bons resultats aconseguits en les eleccions municipals —322.828 vots a la província, el 38,95%—, el PP s'anota una majoria absoluta a la Diputació d'Alacant en obtindre 17 dels 31 escons de la corporació provincial. El PSPV en tindrà tretze i Vox entra per primera vegada amb un, mentre que Compromís i Ciutadans es queden sense representació en la institució.

Composició de la nova Diputació d'Alacant
Composició de la nova Diputació d'Alacant / À Punt NTC

La formació liderada per Carlos Mazón millora els resultats del 2019, quan va sumar quinze representants, que li van permetre governar en coalició amb els dos diputats de Ciutadans —Javier Gutiérrez i Julia Parra—, encara que finalment tots dos van acabar la legislatura en el grup de no adscrits i han passat a les fileres populars. Concretament, en la llista autonòmica, en el cas de Gutiérrez, i en la municipal de Sant Joan d'Alacant, en el de Parra. Ara, els populars hauran de designar un nou representant per a liderar la Diputació alacantina perquè Mazón, que ha sigut president durant els últims quatre anys, té el camí buidat per a ocupar el Palau de la Generalitat quan tanque un pacte amb Vox.

Canvi de cicle a Castelló

El Partit Popular ha recuperat la Diputació de Castelló i posa fi als quatre anys de govern socialista que el 2019 interromperen vint anys de domini blau en la institució a càrrec de Carlos Fabra i Javier Moliner. Els catorze diputats obtinguts en els comicis locals (30,07% dels vots) els permetran desallotjar del poder la coalició PSPV-Compromís que comandava actualment el socialista José Martí i governar en solitari, perquè tenen majoria absoluta.

Composició de la nova Diputació de Castelló
Composició de la nova Diputació de Castelló / À Punt NTC

En les eleccions d'aquest 28 de maig, el PP amplia en tres el nombre de representants assolits respecte a la legislatura passada. La presidenta provincial del PP, Marta Barrachina, es perfila com la nova presidenta de l'ens i seria la primera dona a dirigir aquesta institució provincial de Castelló. El PSPV té onze escons, un menys que el 2019 i Compromís en perd un altre per a quedar-se només en un. Resultats que impedeixen reeditar el govern d'esquerres. Ciutadans, d'altra banda, s'ha quedat sense els dos diputats assolits els comicis anteriors, mentre que Vox entra en la corporació provincial amb un representant.

La ultradreta, clau a València

La Diputació de València també canvia de color polític en la legislatura que ara comença. El PP es garanteix el control de l'ens gràcies als 14 diputats que li ha atribuït l'escrutini final, sis més que en els comicis passats. Amb els dos de Vox, que amplia representació en la corporació provincial, suma per a conformar-hi majoria absoluta. El PSPV, per la seua banda, perd un escó després del 28M i se'n queda amb 12, mentre que Compromís se n'anota tres després de deixar-se'n altres dos pel camí. Ciutadans desapareix de la institució en quedar-se a zero.

Composició de la nova Diputació de València
Composició de la nova Diputació de València / À Punt NTC

Ens Uneix, el partit fundat per l'exsocialista Jorge Rodríguez, que repetirà com a alcalde d'Ontinyent (Vall d'Albaida), també diu adeu a la corporació provincial en perdre el representant que tenia. En un primer moment, es perfilava com a decisiu per a inclinar la balança a favor del bloc progressista, però l'últim ball en el recompte li ha llevat el diputat per a donar-li'l al PP, que apuntala el triomf amb ajuda de la ultradreta.

La diputada provincial d'Ens Uneix, Natalia Enguix, ha assegurat que en el partit no estan conformes amb la forma en què s'ha fet l'escrutini, i per això han elevat una consulta a la Junta Electoral de Zona per a aclarir-ho. Segons ha explicat la també regidora a Ontinyent, el canvi en el diputat es pot deure a "alguna diferència en la fórmula que es tria en el recompte de les llistes obertes municipals" en pobles com Beniatjar (Vall d'Albaida). "Estem ací, no sabem què passarà, però a nosaltres ens ix un diputat", ha subratllat en declaracions a Europa Press. A més, Enguix ha avançat que el recompte pot allargar-se durant més dies i ha garantit que volen "estar presents" per a aclarir la situació.

Ens Uneix és el partit fundat per Jorge Rodríguez, expresident de la Diputació de València amb el PSPV i alcalde d'Ontinyent per aquesta nova formació. Actualment, l'exsocialista està a l'espera de la sentència del conegut com a cas Alqueria, procediment pel qual l'han jutjat i pel qual la Fiscalia li reclama huit anys de presó. L'acusa d'haver contractat alts directius afins al PSPV en Divalterra, antiga Imelsa. Rodríguez sempre ha defés que és innocent i ha negat qualsevol mena d'irregularitat.

També et pot interessar

stats