El cas Alqueria, vist per a sentència: els catorze acusats insisteixen que són innocents i lamenten el mal patit

Les defenses qualifiquen el juí de "desproporcionat" i "inquisitorial" i remarquen que la instrucció de la causa es basa en un "muntatge"

El banc dels acusats del cas Alqueria, amb l'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a la dreta
El banc dels acusats del cas Alqueria, amb l'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a la dreta / Jorge Gil (Europa Press)

Després de vora dos mesos i mig de juí, el cas Alqueria queda vist per a sentència. L'Audiència de València ha acollit aquest dimecres l'última sessió del procediment judicial que tracta d'aclarir presumptes irregularitats en nou contractacions d'alta direcció en l'empresa pública Divalterra, suposadament orquestrada per a beneficiar membres i simpatitzants de Compromís i el PSPV-PSOE entre els anys 2015 i 2018.

La majoria dels catorze acusats han volgut fer ús de l'última paraula davant del tribunal per a remarcar, una vegada més, el que han mantingut durant tot el juí: que són innocents. Al mateix temps, han aprofitat per a lamentar el mal que els ha causat la investigació, un "malson" en tots els àmbits: familiar, laboral i econòmic.

L'alcalde d'Ontinyent, expresident de la Diputació de València i principal encausat, Jorge Rodríguez, ha sigut el primer a parlar. Únicament ha volgut adherir-se al manifestat per la defensa al llarg de les sessions de la vista i li ha agraït la tasca feta. Posteriorment, qui aleshores era cap de gabinet de Rodríguez en la corporació provincial, Ricard Gallego, també ha agraït la labor del lletrat i ha mostrat esperança que el juí servisca per a avalar la seua innocència.

L'exlletrat assessor de Divalterra, Jorge Cuerda, ha incidit en tot el mal personal i professional que li ha causat el procediment. "Mai m'havia passat res semblant", ha asseverat. "En l'àmbit personal cadascú ho porta d'una forma, però hi ha una ona expansiva que arriba a familiars. En el professional, el cas s'ha carregat tot el meu prestigi professional previ, si és que el tenia", ha subratllat.

Visiblement emocionada estava l'exgerent Agustina Brines (per Compromís), qui ha posat de manifest el "mal" que se li ha causat amb la causa en tots els àmbits: "Això no ho curarà ningú ja". "Espere que d'una vegada per sempre s'acabe aquest malson que hem hagut de viure de manera desproporcionada i sense cap motiu", ha ressaltat.

En la mateixa línia s'ha manifestat un altre exgerent, José Ramón Tiller (PSPV): "En la meua època com a cogerent en Imelsa vaig actuar sempre respectant la legalitat i em sent orgullós per la labor que vaig fer".

Una de les exdirectives contractades com a alt càrrec s'ha dirigit al tribunal per a dir-los: "Em fie de vostés", i un altre exresponsable ha assenyalat: "Crec en la justícia i per això vaig declarar davant del jutge i el fiscal. Vaig entrar creient que no soc un delinqüent i isc creient que no soc un delinqüent. Vaig entrar creient en la justícia", ha destacat.

L'advocat i exsíndic socialista a les Corts, Manolo Mata, que defensa un dels exdirectius processats, ha asseverat que tota la causa és un "muntatge" basada en una investigació "prospectiva i inquisitorial", i ha acusat el procediment de vulnerar els drets fonamentals dels seus clients.

Penes de fins a huit anys de presó

La Fiscalia Anticorrupció considera que els acusats van afavorir la contractació de deu alts càrrecs de manera irregular en Divalterra en funció d'afinitats polítiques, cosa que va generar un perjuí econòmic a la institució de més d'un milió d'euros.

Per aquests fets, Rodríguez s'enfronta a la pena de huit anys de presó, tal com li reclamen les acusacions —Fiscalia, Acció Cívica i PP—, mentre que la defensa en demana l'absolució perquè no veu cap delicte. Les acusacions també sol·liciten huit anys de presó per a l'excap de gabinet de Rodríguez en la corporació provincial, Ricard Gallego, per a l'assessor Manuel Reguart (els dos per cooperació necessària) i per als dos exgerents de l'empresa pública Agustina Brines i José Ramón Tiller per prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial.

A més, el representant del ministeri públic demana per a les set persones contractades com a càrrecs d'alta direcció sis anys de presó: un per falsedat documental i cinc més per malversació de cabals per cooperació necessària. Sol·licita, igualment, sis anys per al lletrat-assessor Jorge Cuerda i un altre gerent, Xavier Simón, per falsedat, malversació i prevaricació.

També et pot interessar

stats