El fiscal del cas Alqueria: "Divalterra és un 'xiringuito', no ha sigut una altra cosa més que això"

Anticorrupció manté huit anys de presó per a Jorge Rodríguez en considerar que els contractes d'alta direcció tancats a l'empresa pública se sustenten en "una ficció legal" per a "col·locar" afins

L'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodriguez, intervé en el juí del cas Alqueria en una imatge d'arxiu
L'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodriguez, intervé en el juí del cas Alqueria en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Fiscalia Anticorrupció manté la petició de huit anys de presó per a l'expresident de la Diputació de València i actual alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, principal acusat en el juí pel conegut com cas Alqueria. L'Audiència Provincial de València tracta d'esclarir presumptes irregularitats en contractacions d'alta direcció, vinculades a l'extinta empresa pública Divalterra, que suposadament s'orquestraren per a beneficiar membres i simpatitzants de Compromís i el PSPV-PSOE. S'acusa el dirigent socialista i altres tretze alts càrrecs de la corporació provincial d'haver comés delictes de malversació i prevaricació.

Aquest dimecres ha començat la fase de conclusions en el juí i el fiscal encarregat del procediment, Pablo Ponce, s'ha mostrat especialment dur. Ha afirmat, directament, que Divalterra era un xiringuito ple d'alts càrrecs ficticis. "Divalterra és un xiringuito, no ha sigut una altra cosa més que això al llarg de tota la seua existència", ha assegurat amb contundència, per a advertir després que entre 2015 i 2018 va haver-hi "un pacte polític" per a construir "una ficció legal" que possibilitara "col·locar determinats membres d'un partit o un altre" en aquest ens dedicat a la prevenció dels incendis que, a més “menyscabava” les arques públiques.

L'exposició de les conclusions del juí s'ha allargat durant dues hores i mitja. La resta d'acusacions populars, la que representa a Acció Cívica i al PP, també han mantingut els escrits i s'han adherit a les peticions del fiscal per als acusats. Les defenses, per contra, han sol·licitat l'absolució per als catorze processats i la condemna en costos a les acusacions populars.

D'aquesta manera, Anticorrupció demana huit anys de presó per a Rodríguez, així com per a qui aleshores era cap de gabinet en la corporació provincial, Ricard Gallego, i l'assessor Manuel Reguart (ambdós per cooperació necessària). També sol·licita la mateixa pena per als dos exgerents de Divalterra, Agustina Brines (Compromís) i José Ramón Tiller (PSPV) per delictes de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial. Per a les set persones contractades com a càrrecs d'alta direcció l'acusació exigeix sis anys de presó: un per falsedat documental i cinc més per malversació de caudals per cooperació necessària. Altres sis demana per al lletrat assessor de Divalterra, Jorge Cuerda, i un altre gerent, Xavier Simón, per falsedat, malversació i prevaricació.

El representant del Ministeri Públic, que ha defensat l'actuació de jutges i policies en aquest procediment malgrat les crítiques de les defenses, ha qüestionat davant del tribunal els contractes d'alta direcció efectuats a l'empresa pública i ha dit que es tancaren "al marge de la legalitat". Segons ha dit, no estaven justificats, motivats ni destinats a un treball concret. Ni tan sols Ford, que té 200 càrrecs directius, o l'Autoritat Portuària de València —ha remarcat—, compten amb tants contractes d'alta direcció com Divalterra, que amb 500 brigadistes en plantilla, en tenia deu. "És una administració molt lleial dels fons públics", ha ironitzat.

En aquesta línia, Ponce ha detallat que els contractes d'alta direcció en 2015 i 2018 en Divalterra tenen com a "única" qualificació, mèrit i capacitat "l'adscripció a un determinat partit o l'afinitat al partit o a les persones que estan dins". I ha recordat que l'antiga Imelsa "ja venia d'un clientelisme polític que era perfectament conegut. Veníem d'un partidisme, de col·locacions a dit". Per això, ha afegit, "no serveix com a argument que estàvem en una situació d'excepcionalitat per a fer el que es va fer".

També et pot interessar

stats