L’excap jurídic de Divalterra assegura que els alts directius de l'empresa venien nomenats "des de dalt"

José Luis Vera i Vicente Domingo, responsable de Recursos Humans, han comparegut aquest dimarts en qualitat de testimonis davant del tribunal que jutja el conegut com a 'cas Alqueria'

El banc dels acusats del cas Alqueria, amb l'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a la dreta
El banc dels acusats del cas Alqueria, amb l'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a la dreta / Jorge Gil (Europa Press)

L’exresponsable jurídic de Divalterra José Luis Vera ha assegurat a la vesprada que les contractacions presumptament irregulars d'alts directius en l'empresa pública venien "des de dalt". En concret, per part del PSPV, ha dit que procedien "del president de la Diputació" i per part de Compromís, "de la vicepresidenta o la secretària general". "Venia completament imposat", ha asseverat.

Vera i el responsable de Recursos Humans de Divalterra, Vicente Domingo, han comparegut aquest dimarts en qualitat de testimonis davant del tribunal que jutja el conegut com a 'cas Alqueria', amb catorze acusats per contractacions presumptament irregulars d'alts directius de Divalterra per a afavorir el PSPV i Compromís.

Segons ha relatat al fiscal, Vera va entrar en la societat al juny del 2015 i no va tindre a veure amb les set contractacions d'alta direcció, encara que sí que va tindre constància que era una "espècie de rumor" que anaven a fitxar "gent de confiança de la Diputació". "En cap moment em van demanar un informe fins posteriorment", ha recalcat.

Respecte a si els qui llavors eren gerents li van comunicar que s'anaven a efectuar els contractes, ha afirmat que l’exgerent de Divalterra Josep Ramon Tíller era "una persona bastant discreta, excepte quan arribava a enfrontar-se en les disputes amb el president (Jorge Rodríguez), que eren contínues, i qui el va portar a destituir-lo".

En canvi, ha assegurat que l'altra gerent de l’empresa pública, Agustina Brines, "només" li va preguntar si aquests càrrecs havien d'incorporar-se per concurs o lliurement i ho va fer de manera "informal". "En un moment, crec que de sinceritat, Brines va dir que el problema era que havien de vindre 'sí o sí' i que, entre falsejar un concurs o contractar per alta direcció, si algun dia havia d'explicar-ho a un jutge, preferia dir que va utilitzar els d'alta direcció, però que no havia falsejat mai un contracte".

Domingo assegura que els investigats "deien ser amics personals de Puig o d'Oltra" 

Hores abans d'aquesta declaració, ha declarat Domingo, que ha assegurat que la majoria dels alts directius contractats a l'empresa pública no ocultaven la seua filiació política i alguns "deien que eren amics personals de Puig o d'Oltra".

Domingo, que va incorporar-se a Divalterra el 2015, quan ja s'hi havien incorporat la majoria dels alts directius, ha assenyalat directament el cas dels acusats Manuel Carot i Raúl Ibáñez. D'aquest últim ha assegurat que va signar un document a instàncies de la cogerent de Divalterra designada per Compromís Agustina Brines, perquè li canviaren el contracte i el nomenaren cap d'àrea. Ibáñez s'havia queixat del fet que només el designaren com a director, i els recordava, segons el testimoni, que era "amic personal" de l'exvicepresidenta Mónica Oltra, a qui amenaçava de telefonar per a "solucionar-ho immediatament".

Sobre Manuel Carot ha dit que li va contar que havia treballat durant molts anys en l'antiga seu del PSPV-PSOE, al carrer de Blanqueries, i "que tenia amistat personal amb Ximo Puig" i amb l'expresident socialista Joan Lerma.

Preguntat pel fiscal anticorrupció si més alts directius de Divalterra van ser contractats per adscripció política, Domingo ha respost que "ningú ho ocultava; uns provenien del PSPV i altres de Compromís, fins i tot ells ho manifestaven, tots sabíem de quin partit venien".

"Recorde que en algun moment Soledad Troija em va dir que era pròxima a Compromís, Salvador Femenía manifestava obertament que era alcalde pel PSPV, Carot em va contar que tenia amistat personal amb Ximo Puig, Ferri provenia d'Ontinyent i tenia amistat amb Rodríguez; Melero era tinent d'alcalde a Silla per Compromís i s'absentava per a atendre responsabilitats a l'Ajuntament i Ibáñez presumia que era amic personal d'Oltra i deia que estava en l'empresa perquè Oltra l'havia portat allí", ha explicat.

El testimoni de Domingo contradiu el que van manifestar els cogerents i els alts directius de l'empresa pública processats en la causa, que van defendre que el procés d'incorporació va ser net i es va emparar estrictament en les competències professionals dels aspirants.

En els expedients laborals de les persones contractades com a alta direcció no estava ni el currículum ni la convocatòria del lloc ni les bases

"En els expedients laborals de les persones contractades en Divalterra com a alta direcció no estava ni el currículum ni la convocatòria del lloc ni les bases. Absolutament res", ha detallat l'exresponsable de Recursos Humans, que ha assegurat que malgrat les incorporacions d'alta direcció, l'empresa pública va haver de contractar personal qualificat per a cobrir eixes àrees.

Domingo ha negat estar afiliat a cap partit i ha assegurat no tindre constància de la pertinença al Partit Popular dels denunciants del cas, els extreballadors de Divalterra José Luis Pellicer i José Luis Castellote. No obstant això, ha admés que aquests dos, ell mateix i els alts directius sota sospita eren els únics membres de la plantilla amb un complement salarial que elevava la retribució a 50.000 euros anuals.

També et pot interessar

stats