Els exgerents de Divalterra neguen haver valorat l'afiliació política en els contractes d'alta direcció

Agustina Brines i José Ramón Tíller asseguren que la selecció la van va fer per mèrits professionals i que ningú els va advertir de cap irregularitat sobre la fórmula dels contractes

A l'esquerra, l'excogerent de Divalterra, Agustina Brines, abans de declarar el juí
A l'esquerra, l'excogerent de Divalterra, Agustina Brines, abans de declarar en el juí / À Punt NTC

Els exgerents de l'extinta Divalterra, Agustina Brines (Compromís) i José Ramón Tíller (PSPV) han negat la contractació d'afins polítics mitjançant les set places d'alta direcció de l'empresa pública que s'investiguen en el cas Alqueria. "Eren professionals àmpliament preparats per als càrrecs. No va haver-hi favoritismes", ha defés Brines en la vista oral del juí, un procés en el qual la Fiscalia Anticorrupció els demana huit anys de presó.

Els dos exresponsables de la corporació provincial, que només han contestat a les preguntes dels seus advocats, s'han pronunciat en termes similars. Han defés que buscaven perfils professionals, no polítics, i que els càrrecs es van seleccionar pel currículum. Brines ha afirmat que li arribaren uns llistats preseleccionats per la Diputació de València amb les persones a entrevistar, a qui no coneixia prèviament i que segons l'experiència laboral que acreditaren demostraven estar "sobradament preparades" per a ocupar els càrrecs.

"Aquestes persones van entrar a formar part de l'estructura de l'empresa i tots ells fitxaven", ha indicat l'excogerent de Divalterra contra l'acusació de la Fiscalia que apunta que els contractes podrien amagar un nou cas de treballadors zombis, com va passar en Imelsa.

En el seu torn, Tíller ha destacat que es va donar publicitat al procés en els webs corporatius i els mitjans de comunicació. Ha explicat que a ell també li arribaren currículums de manera personal i per correu electrònic, que va cribrar segons criteris acadèmics i de formació.

"Si ens hagueren dit que eren il·legals no s'haurien fet"

La decisió de fer contractes d'alta direcció i no una altra fórmula, el conflicte jurídic que hi ha en el nucli de cas, va ser decisió de l'empresa segons els acusats, que han advertit que l'exresponsable jurídic, José Luis Vera, no els va informar de cap il·legalitat al respecte. Ni tampoc de la necessitat d'elevar-los al consell d'administració, una irregularitat que Brines assegura que va intentar solucionar quan la va advertir un diputat de Ciutadans.

Tíller, que només va treballar set mesos en l'empresa, ha recordat que comptaven amb tres informes que avalaven les contractacions: "No tenia ni un sol informe negatiu. Estava absolutament convençut que el que estàvem fent era correcte. No hi ha hagut mai cap voluntat d'ocultar absolutament res", ha dit.

"Ens van dir que era el més beneficiós per a l'empresa, perquè es podia acomiadar sense justificació i en aqueix moment no sabíem si l'empresa continuaria o no" –havia apuntat abans Brines, que ha recordat que en aquella època acabà d'explotar el cas Imelsa–. "Si ens hagueren dit que eren il·legals no s'haurien fet".

Informes negatius 'ad hoc'

Segons Brines, el substitut de Tíller, el socialista Víctor Sahuquillo, va encarregar els informes negatius a la contractació, posteriors al primer, "sense passar per la mesa de contractació" perquè "volia canviar dues persones que no eren de la seua afinitat i es va posar a mirar bretxes per a veure si els podia acomiadar".

L'excogerent de Divalterra també ha dit que va buscar el suport de l'experiència tècnica dels denunciants del cas, els empleats d'Imelsa José Luis Pellicer i José Luis Castellote, després de l'acomiadament del responsable dels serveis jurídics perquè a l'arribada a l'empresa "no teníem ningú de confiança, ni tan sols una secretària". Brines ha donat a entendre que eren coneixedors de l'absència de mala fe en les contractacions, fins al punt que el primer, Pellicer, li va redactar la petició que es va formular al catedràtic de Dret Laboral Carlos Alfonso Mellado perquè analitzara la idoneïtat dels contractes d'alta direcció.

En la declaració d'aquest dilluns, l'expresident de la Diputació de València Jorge Rodríguez, va atribuir la denúncia de Pellicer i Castellote a l'intent de blindar-se d'un possible despatxament, quan es va revelar que els havien contractat a dit en l'etapa del PP i eren beneficiaris d'uns complements salarials irregulars.

L'excogerent de Divalterra, José Ramón Tíller, durant la declaració judicial
L'excogerent de Divalterra, José Ramón Tíller, durant la declaració judicial / À Punt NTC

Melero: "No tinc res a veure ni amb Taula ni amb els comptes" 

En la sessió, la quinta ja del procés, també han declarat tres de les persones beneficiàries dels contractes d'alta direcció, José Luis Melero, María Soledad Torija i Raúl Ibáñez. Tots han mantingut una mateixa tesi: van presentar el currículum en assabentar-se de l'oferta pública, van passar un procés de selecció i no coneixien prèviament els gerents.

"Jo no tinc res a veure amb Taula ni amb els comptes i galimaties", ha explicat Melero, que assegura que va optar a la faena després de ser despatxat de la Diputació. Torija ha explicat que "ni ara ni abans" estava afiliada a cap partit i que li explicaren que eren contractes temporals i que se'ls podia destituir en qualsevol moment. També li explicaren aquestes condicions a Ibáñez després de ser seleccionat per al càrrec. "Ho vaig llegir, vaig preguntar si estava tot correcte i em van dir que sí. M'ho vaig creure i ho vaig firmar. Ja està", ha declarat.

També et pot interessar

stats