Bravo exigeix a Adif més neteja en sòl forestal: "un tren no pot causar sistemàticament un incendi"

La consellera garanteix que els afectats en l'incident del tren en l'incendi de Begís tindran "tot el suport"

Estació de Caudiel
Estació de Caudiel / Rober Solsona (Europa Press

La consellera d'Interior, Gabriela Bravo, ha insistit que Adif reforce els treballs de neteja i manteniment en les vies que travessen terreny forestal a la Comunitat Valenciana. "Un tren no pot causar sistemàticament un incendi", ha reivindicat, lamentant els tres focs forestals originats en els últims mesos a la línia de Caudiel.

Bravo ha fet balanç aquest dilluns dels incendis forestals de Caudiel al juny i Venta del Moro i Calles al juliol, advertint que encara que no van ser els més virulents d'aquest estiu, sí que van tindre en comú la meteorologia canviant i la complicada orografia.

"L'estiu de 2022 ha mostrat la pitjor cara del canvi climàtic", ha lamentat en una compareixença a petició pròpia en la comissió de justícia i governació de les Corts. Allí ha assegurat que la Generalitat reforçarà l'estudi de les emergències gràcies a la nova unitat d'anàlisi d'infraestructures crítiques que s'incorporarà als llocs de comandament avançat i s'assentarà en l'112.

Respecte a l'incendi de juliol a Caudiel, que va calcinar 98 hectàrees de sòl forestal i va mobilitzar més de 200 mitjans, Bravo ha explicat que la investigació va determinar que, presumptament, va ser provocat per una partícula metàl·lica incandescent que va projectar en un tren de mercaderies en direcció a Sagunt.

És una cosa que ha lligat amb els últims incendis en la línia de Caudiel, "provocats reiteradament per despreniment de partícules", per a tornar a exigir al govern que mantinga "sense demora" una vigilància especial en els treballs de manteniment i en la prevenció.

Ha lamentat que la comarca castellonenca de l'Alt Palància es veu especialment castigada pels incendis i ha destacat que, en aquest cas, el lloc de comandament avançat va sol·licitar a Adif que tallara el trànsit per la zona i va decretar l'evacuació de veïns de Caudiel i el confinament en altres municipis.

Quant a l'incendi de Venta del Moro, ha exposat que va arrasar 1.300 hectàrees, mil d'elles al parc natural de les Gorges del Cabriol encara que "no en la zona de major valor", va mobilitzar 500 efectius i va obligar a desallotjar una finca. I sobre el de Calles, amb 220 hectàrees afectades i més d'una desena de mitjans, ha recordat que va afectar una planta de compostatge i va motivar el desallotjament d'una pedania.

En general, la també titular de Justícia i Administració Pública ha agraït als alcaldes dels municipis afectats la seua col·laboració per a mantindre una "comunicació directa" amb els veïns i ha enaltit la dedicació dels treballadors d'emergències com "un exemple per a la societat".

També ha mostrat les seues condolences per la mort aquest cap de setmana d'un policia local de Calp durant el rescat d'un home que es trobava atrapat dins d'un vehicle a conseqüència de les fortes pluges registrades en la localitat alacantina de Benissa.

El PP exigeix la seua dimissió

Entre l'oposició, la diputada del PP Verónica Marcos s'ha limitat a criticar la gestió d'un altre incendi, el de Begís del mes passat en el qual un tren es va topar amb les flames al seu pas per Caudiel i va provocar diversos ferits després que alguns passatgers isqueren del comboi.

Ha acusat Bravo d'"escapolir-se" i que no hi haguera un tècnic d'urgències de guàrdia perquè aquest tren no isquera "directe a les flames", a més de recordar-li la seua afirmació que "qui no aporta s'aparta". "Vosté és la responsable, ja no hi ha marxa arrere [...]. Vosté, no s'enroque", ha reclamat en al·lusió a l'exvicepresidenta Mónica Oltra, que declara aquest dilluns com imputada pel presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada.

En la seua rèplica, la consellera ha garantit que els afectats en l'incident del tren tindran "tot el suport" i que està disposada a comparéixer i donar explicacions totes les vegades que siga necessari. Ha demanat empatia a l'oposició i ha posat l'accent en el fet que mai faltarà el respecte a cap víctima.

"No pertany a eixa classe de polítics que quan tenen un gran problema amb un accident amb morts els amaguen perquè tenen pressa per a celebrar un gran esdeveniment", ha recalcat en referència a l'accident de Metrovalència de 2006, que va deixar 43 morts i 47 ferits i va coincidir amb la visita del papa a la ciutat.

També et pot interessar

stats