Les espurnes d'una frenada del tren, probable origen de l'incendi de Caudiel

El foc evoluciona favorablement i torna al nivell 1, és a dir, no representa perill greu per a la població i per als béns de naturalesa no forestal

Efectius treballant aquesta nit per controlar l'incendi / Sònia González / Consorci Provincial de Bombers de Castelló
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de juny 2022 - 14:49 Actualitzat: 18 de juny 2022 - 12:37

L’incendi de Caudiel (Alt Palància) torna a ser de situació 1, després que s’haja estabilitzat al voltant d'aquest migdia. El foc, que es va declarar aquest divendres, va començar sent de situació 1, però poques hores després es va elevar a situació 2. En el primer cas, es considera que les flames poden afectar greument béns forestals i lleument la població i béns de naturalesa no forestal, mentre que en el segon també es considera que pot afectar greument la població i els béns de naturalesa no forestal.

Les tasques d’extinció s’han allargat durant tota la nit i continuen aquest dissabte, però encara no està controlat. Si es compleixen les previsions, s'espera que ho estiga al llarg de la vesprada. Així, amb la millora de la situació, s’ha desmobilitzat la Unitat Militar d’Emergències que participava en l'operatiu.

Tot apunta que l'incendi podria haver estat causat per les espurnes produïdes pels frens dels trens. Així ho ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que s’ha desplaçat aquest matí a la zona. 

El cap del Consell ha detallat que el sinistre està judicialitzat i que, en cas que les hipòtesis siguen correctes, no seria la primera vegada que es genera un incendi a l’àrea per les mateixes causes, ja que hi ha “una experiència en l’àmbit local” i “s’ha vist en ocasions anteriors”. Puig ha aclarit que “demanarem a Adif i a Renfe que prenguen les decisions corresponents perquè actuen en conseqüència”, “no pot ser una cosa normal que es produïsquen incendis per aquesta situació”.

El president ha felicitat la tasca conjunta de tot l’operatiu que treballa en el control de l’incendi, i ha apuntat que, si no fora per aquesta coordinació “hi hauria hagut conseqüències molt terribles per a una part fonamental de la natura d’aquesta comarca”.

Després d'una llarga nit on han aprofitat les temperatures més baixes per a tractar de rebaixar la intensitat de les flames, aquest matí s'han représ els treballs d'extinció. Així, a primera hora d'aquest dissabte s'han incorporat dos mitjans aeris per a donar suport a les tasques de les quatre unitats de bombers forestals de la Generalitat, una unitat de la Unitat Militar d'Emergències (UME), cinc dotacions de bombers del Consorci de Castelló i les quatre autobombes mobilitzades a terra. Passades les 11:00 del matí, ADIF ha anunciat que s'ha restablert la circulació ferroviària, la qual s'havia interromput entre Sogorb i Barraques.

Zona desallotjada a Caudiel
Zona desallotjada a Caudiel / Sònia González

L'incendi forestal ja ha cremat unes 150 hectàrees i ha obligat a desallotjar els veïns de la població, d'uns 660 habitants, a causa de la proximitat del foc a les cases i a confinar-ne d'altres als habitatges a causa del fum. Algunes carreteres de prop s'han hagut de tallar. El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, va explicar divendres a la nit que anaven a centrar tots els recursos al flanc dret de l'incendi, a causa de l'evolució del vent.

Durant la nit han fet faena en el lloc catorze dotacions del Consorci de Bombers de Castelló, set unitats de bombers forestals de la Generalitat, quatre dotacions de bombers del Consorci de València i la Unitat Militar d'Emergència (UME).

Uns 80 veïns desallotjats i algunes granges cremades

L'alcalde de Caudiel, Antonio Fernández, ha explicat en declaracions a la ràdio d'À Punt que els desallotjaments, que han afectat unes 80 persones, han sigut preventius i cap casa ha patit l'efecte del foc. "La gent ja està bé i pel poble. No ha hagut de traslladar-la a altres poblacions. Sí que ha afectat algunes granges, que s'han cremat. El tot cas, ha puntualitzat que els animals sí que s'han pogut salvar.

El responsable tècnic de controlar l'incendi, Manuel Villanueva, ha explicat que la ràpida evolució de l'incendi s'ha degut a les condicions meteorològiques i ha confirmat que el foc ha començat en les rodalies de la via del tren, però ha dit que s'està investigant. "L'incendi continua actiu i progressant", ha afirmat.

L'incendi forestal al terme de Caudiel ha obligat a suspendre la comunicació ferroviària entre Sogorb i Barraques, atesa la proximitat de les flames a les vies del tren. Aquest es va declarar cap a la una del migdia del divendres, segons ha confirmat el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat. La dimensió que ha pres l’incendi ha obligat a declarar la situació 1 del Pla d’Incendis Forestals, que obliga a extremar la preparació de mitjans d’extinció perquè les flames poden afectar “lleument” la població i béns que siguen de natura no forestal. 

També et pot interessar

stats