El Botànic i l'oposició s'enganxen per la falta d'inversions dels pressupostos estatals a Alacant

Mazón critica Puig per falta d'influència a Madrid i el govern valencià l'acusa d'"indecent" i d'alimentar la "confrontació"

Una pancarta reivindicativa d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana
Una pancarta reivindicativa d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

A diferència del que ocorre amb l'empresariat i els sindicats, els partits polítics valencians estan de moment lluny de crear un front comú per a reclamar més inversions dels pressupostos generals de l'Estat del 2023. Els comptes que ha portat al Congrés l'executiu de Pedro Sánchez releguen un any més la Comunitat Valenciana a la cua com l'autonomia pitjor finançada, i abandonen especialment la província d'Alacant. De moment no hi ha unitat en les reclamacions. Mentre que Compromís i Unides Podem plantegen que siga la Plataforma pel Finançament Just la que assumisca les reivindicacions, el principal partit de l'oposició, el PP, carrega contra el tripartit del Botànic per donar suport als pressupostos a Madrid. 

El líder dels populars Carlos Mazón ha tornat a carregar aquest dijous contra el govern valencià i el president, Ximo Puig, per considerar "un insult humiliant" el finançament que rebrà la Comunitat Valenciana dels pressupostos estatals l'exercici que ve. La inversió per càpita projectada per al territori, de 2.600 euros per habitant, queda per davall de les d'altres autonomies com ara Cantàbria, Extremadura o Galícia, que superen de bon tros o estan vora els 3.500. 

Davant aquesta situació, Mazón ha acusat el tripartit del Consell (PSPV-Compromís-UP) de no pressionar per a revertir aquesta situació, i ha criticat que Puig haja tornat de la celebració del Dia de la Hispanitat a Madrid "amb les mans buides". "Si ningú porta resultats de Madrid, la pregunta és per a què volem un president de la Generalitat com Ximo Puig?" 

Els retrets del líder popular han sigut durament contestats per la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, que els ha titlat d'"indecents" i "ridículs". "Si hui no tenim un nou sistema de finançament és precisament perquè en partits com el PP no els interessa per contradiccions internes i territorials tindre un acord en tot l'Estat espanyol", ha manifestat en declaracions als mitjans.

També li ha replicat el cap del Consell, Ximo Puig, que l'ha acusat de confrontar en lloc d'intentar buscar consensos per a revertir la situació. "Tots coincidim que la situació pressupostària de les inversions a la província d'Alacant no és lògica i cal buscar una solució. Una altra cosa és el PP, que té una convicció de confrontació i gens de voluntat de sumar ni avançar, tot el contrari", ha lamentat. 

Compromís i Unides Podem volen un front comú 

El PP ja ha avançat que se sumarà a les mobilitzacions convocades a Alacant pel greuge dels pressupostos de l'Estat i els socialistes han de decidir encara quina serà la seua postura. Compromís i Unides Podem, per la seua banda, han tornat a insistir en la idea d'un front ampli i comú per a vertebrar les reclamacions. Les dues formacions volen que les accions reivindicatives les assumisca la Plataforma per un Finançament Just, que integra tant partits com agents socials.

La vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, considera "important" que hi haja "mobilització social" sobre la "no inversió a la província d'Alacant" en els PGE, però és partidària de tancar un bloc comú de protesta liderat per la plataforma del finançament i amb les aportacions dels diputats valencians al Congrés. 

També et pot interessar

stats