La Comunitat Valenciana tornarà a ser l'autonomia pitjor finançada per l'Estat el 2023

Cada valencià i valenciana rebrà 360 euros menys del que pertocaria per a estar en el nivell mitjà de tota la ciutadania de l'Estat

Finançament per càpita de les comunitats autònomes / À Punt NTC

El govern espanyol presumeix que enguany el sistema de finançament autonòmic repartirà més diners que mai, amb un total de 135.273 milions d'euros. Totes les comunitats autònomes rebran, per tant, més diners, i la Comunitat Valenciana passarà de més de 10.200 milions a vora 13.500 milions d’euros.

Això millora el finançament per càpita en més de 600 milions per aquest concepte i l'increment està entre els més alts, només superat per les Balears i les Canàries. 

És veritat que això redueix el diferencial del finançament valencià, però no tant com per a traure'ns de la cua de la classificació ja que, una vegada més, el 2023 la Comunitat Valenciana tornarà a ser l'autonomia pitjor finançada per l'Estat. Segons els projecte de pressupostos generals que ara es tramita al parlament, valencians i valencianes disposaran l'any que ve de 2.651 euros per càpita. Una xifra què, això sí, no inclou ni les inversions ni el fons de la compensació interterritorial.

El repartiment situa la Valenciana en la cua de totes les comunitats autònomes. De fet, la mitjana espanyola és de més de 3.000 euros per càpita. Això vol dir que per cada valencià i valenciana rebrà 360 euros menys del que pertocaria per a estar en el nivell mitjà de tota la ciutadania de l'Estat. 

El territori valencià encara està lluny de les autonomies millor finançades, com ara Cantàbria, Extremadura o Galícia. Precisament les que mai reclamen la reforma del sistema de repartiment, caducat des del 2014.

També et pot interessar

stats