Mazón considera una “gran humiliació” que Alacant siga l’última província en inversions estatals

El president del PPCV ha presentat una llei de senyes d’identitat “actualitzada” respecte a la derogada en 2016 pel Botànic

El president del PPCV, Carlos Mazón, aquest dissabte en un acte de partit a València
El president del PPCV, Carlos Mazón, aquest dissabte en un acte de partit a València / Partit Popular Comunitat Valenciana

El president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha considerat “insuficient” l’anunci del president Ximo Puig que la Generalitat destinarà 200 dels 300 milions del conveni específic que té amb el govern espanyol a actuacions a les comarques del sud per a corregir el que ha considerat "una injustícia” en els pressupostos generals de l'Estat per a la Comunitat Valenciana en 2023.

El cap de l’oposició ha emfatitzat que els comptes suposen una “gran humiliació” a la província d’Alacant, que se situa l’última en inversions estatals. Tot i donar la benvinguda a la redistribució de diners per a compensar aquest desequilibri territorial entre les tres províncies, ha remarcat que “no és una solució” i ha retret a Puig que no haja aconseguit més inversions de Madrid o Brussel·les. 

Mazón ha fet aquestes declaracions durant un acte de partit celebrat a la ciutat de València en què ha presentat una nova llei de senyes d’identitat “actualitzada”, que ha avançat serà de les primeres normatives que aprovaran les Corts si el PP governa després de les pròximes eleccions autonòmiques. 

D’aquesta manera, el Partit Popular vol evitar que es destinen diners públics a associacions que han titlat de “cavalls de Troia” per a fer “apologia dels Països Catalans”. Per als populars, les senyes d'identitat del poble valencià abasten des dels símbols, com la denominació, la bandera, l'himne o les dues llengües, fins al patrimoni, el dret civil valencià, la música, la gastronomia, les festes i tradicions.

Pel que fa al valencià, en la llei proposada hi haurà un apartat específic per a la nostra llengua i es fomentarà amb una valoració "com a mèrit i no imposició". El Partit Popular també aposta per modificar la llei del mecenatge i incloure associacions de caràcter cultural, de tradicions i popular. Així, segons han explicat, es podrien incorporar beneficis fiscals a les empreses que col·laboren i contribuïsquen amb el món de la festa i també estendre un IVA reduït del 10% a artistes, espectacles pirotècnics i altres manifestacions de les festes pròpies de la Comunitat Valenciana.

En la vespra del Nou d'Octubre, en aquest acte de partit també ha participat la síndica, secretària general i portaveu del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá. En clau municipal, ha remarcat que per als populars la ciutat de València "serà per sempre la seu del Regne de València". Catalá ha recordat també que "les batalles en la història d'aquesta comunitat sempre les ha perdudes l'esquerra nacionalista" i ha assegurat que "una forma claríssima de ser espanyol és ser més valencià, ser molt valencià és ser molt espanyol, ser molt espanyol és ser molt valencià".

Primera llei derogada pel Botànic

La normativa presentada per Mazón recuperaria l’essència de la llei de senyes d’identitat del poble valencià del PP que va derogar el primer govern del Botànic el 2016, amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Podem i l’abstenció de la meitat de diputats i diputades de Ciutadans. 

Aquesta llei derogada la van aprovar els populars en solitari a les portes de les eleccions autonòmiques de 2015 i contemplava també la pèrdua del dret a cobrar subvencions públiques a les organitzacions que no respectaven senyes d’identitat recollides en el text. 

Puig considera “irresponsable” reobrir un debat “superat pels fets”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat aquest divendres el seu rebuig a la llei que ha concretat aquest dissabte el cap de l’oposició. Durant l’entrevista en la televisió d'À Punt amb motiu de la programació especial prevista per la commemoració del Nou d'Octubre, el cap del Consell ha considerat “absolutament irresponsable” tornar a obrir un debat “superat pels fets”. 

En aquesta línia, Puig ha qualificat d’“enfrontament estèril” el que a parer seu és un intent d’utilitzar els símbols per a dividir la societat valenciana. Aquesta via, segons el líder socialista, no té “cap futur” i suposa recuperar “discursos del passat”.  

També et pot interessar

stats