Puig: "Estem estudiant apujar l'impost de Patrimoni"

El president de la Generalitat diu que el debat sobre la prohibició dels bous al carrer "no està damunt la taula" però anuncia expedients amb "conseqüències importants" per les nou morts d'enguany

Puig, aquest divendres

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reconegut aquest divendres que el Botànic estudia una possible pujada de l'impost de Patrimoni. És una de les exigències de Compromís i Unides Podem al soci majoritari en el govern valencià, el PSPV-PSOE, per tal de donar suport a la reforma fiscal que va plantejar el cap del Consell en les Corts durant el debat de política general. 

Entrevistat en la televisió d'À Punt amb motiu de la programació especial prevista per la commemoració del Nou d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana, el cap del Consell ha explicat que durant les pròximes setmanes s'acabaran de tancar els detalls sobre la proposta inicial. Estan en marxa negociacions, ha reconegut, per a veure si s'adopta "algun ajust", ja que Compromís i Unides Podem li reclamen més mà dura amb les rendes altes. En tot cas, ha remarcat que no hi ha intenció "d'anar contra ningú" ni de "fer una guerra o d'acabar amb els rics", sinó que allò just és "que les rendes altes hi aporten més". Puig ha apostat així per un sistema de "fiscalitat progressiva". La idea de fons "està clara", ha dit, i es basa en el fet que "les rendes mitjanes i baixes a la Comunitat Valenciana, que són la immensa majoria, han de tindre un govern al costat".

Avançar les eleccions en aquests moments no té cap sentit

Al llarg de l'entrevista, Puig aposta per esgotar la legislatura i mantindre el calendari electoral en les dates previstes. "Avançar les eleccions en aquests moments no té cap sentit", ha dit entrevistat en la televisió d'À Punt amb motiu de la programació especial prevista per la commemoració del Nou d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana. Una cita enguany redona perquè coincideix amb la celebració del 40 aniversari de l'estatut d'autonomia. 

El mandatari valencià ha defensat que encara no toca entrar "en clau electoral" i considera que el més raonable és convocar els comicis "quan pertoca", tot i que no ha aclarit si això serà a l'abril, quan finalitza la legislatura valenciana, o al maig, per a acoblar-los a la resta de les comunitats autònomes. "No podem estar perdent aquests mesos decisius per a l'acció de govern", ha reiterat, sinó que el que toca ara és desenvolupar el pressupost autonòmic i avançar en les mesures que va avançar durant el debat de política general el 27 de setembre en les Corts. A més, ha reivindicat l'"estabilitat" del govern del Botànic, un executiu de coalició que "ha sigut capaç de presentar els pressupostos en temps i forma durant set anys".

Expedients oberts per les nou morts en els bous al carrer

Preguntat sobre les nou víctimes mortals en corregudes de bous al carrer, xifra rècord, el cap del Consell ha assegurat que la Generalitat no es planteja prohibir aquests festejos perquè aquest debat "no està damunt la taula". Tot i això, ha avançat que hi ha "expedients oberts" entorn dels accidents mortals i que "alguns tindran conseqüències importants". 

El debat de prohibir els bous al carrer no està damunt la taula. Sí que ho està assegurar millor la vida de les persones, la seguretat de les persones

Puig ha afegit que s'està estudiant com assegurar les vides de les persones que hi prenen part. Ha tornat a defensar, en aquest context, "l'autonomia municipal" en aquesta qüestió perquè "hi ha sensibilitats molt diferents entre comarques i pobles", mentre que el paper de la Generalitat ha de ser el de "garantir un sistema que proveïsca de la màxima seguretat tota la ciutadania i faça complir la normativa".

200 milions en inversions per a Alacant

D'altra banda, el president s'ha mostrat relativament satisfet amb els 1.296 milions d'euros que contemplen els pressupostos generals de l'Estat per a la Comunitat Valenciana en 2023, un 9,4% del total. "Van en la direcció correcta", ha dit. Tot i això, sí que ha reconegut que no hi ha el "reequilibri territorial" que havien demanat a l'executiu central en les inversions, fet que perjudica la província d'Alacant. En aquest sentit, ha anunciat que la Generalitat destinarà 200 dels 300 milions del conveni específic que té amb el govern espanyol a actuacions en les comarques del sud per a corregir el que ha considerat "una injustícia". 

A més, s'ha mostrat satisfet pel fet que, per primera vegada, els comptes públics estatals donen més consignació a les rodalies que a l'alta velocitat, 327 milions d'euros. És la partida més elevada de les inversions, un gest del govern de Pedro Sánchez que per al dirigent valencià evidencia "un canvi de rumb" en les rodalies.

Puig, durant l'entrevista
Puig, durant l'entrevista / À Punt NTC
Sense l'autogovern no haguera sigut possible l'arribada de Volkswagen

En clau de relacions institucionals, el president ha parlat sobre el 40é aniversari de l'Estatut d'Autonomia, que se celebra enguany. Preguntat pels temes pendents en matèria d'autogovern, ha deixat clar que ha servit per a "sumar des d'una identitat diversa" com és la valenciana. "L'autogovern ha servit per a tindre un estat social molt important i, després, per a la captació d'oportunitats. Sense l'autogovern no hauria sigut possible l'arribada de Volkswagen", ha apuntat. També ha considerat "irresponsable" entrar a qüestionar les senyes d'identitat i reobrir un tema que divideix a la societat, com fa al seu juí el PPCV. 

Així mateix, Puig s'ha referit a l'exvicepresidenta Mónica Oltra, investigada judicialment per un presumpte encobriment d'un cas d'abusos sexuals a una menor a mans de l'exmarit. No ha volgut respondre si ha parlat amb ella recentment. "Ha sigut un temps molt dur personalment per a ella i m'agradaria que isquera al més prompte i de la millor manera possible d'aquesta situació", s'ha limitat a dir.

Aposta per l'energia verda

Un altre dels temes que ha abordat en l'entrevista és el de la transició ecològica i les energies renovables, una "exigència" i un dels reptes de futur més importants que enfronta la Comunitat Valenciana, segons ha dit. "Cada dia que passem sense energies renovables, continuem contaminant i som uns mal avantpassats", ha remarcat. Així, ha refermat l'aposta de la Generalitat per les energies verdes, amb projectes d'impuls a l'hidrogen verd o les plantes fotovoltaiques. En aquest sentit, ha avançat que les pròximes setmanes es donarà llum verda a nou parcs, un dels quals a Aiora (Vall de Cofrents). "La Comunitat Valenciana té unes potencialitats enormes i, si fem tots els deures en l'eliminació dels combustibles fòssils, podem garantir un futur molt sòlid", ha manifestat.

També et pot interessar

stats