Baldoví pressiona Sánchez perquè aborde la reforma del finançament: "És vergonyós que estem igual que fa set anys"

El president espanyol assegura al diputat valencià que el nou model és "una prioritat", però no dona cap data

Portada: Baldoví, aquest dimecres durant el debat sobre l'estat de la nació al Congrés / Chema Moya (Efe)

L'economia, l'escalada inflacionista i la guerra a Ucraïna centren els discursos de la segona sessió del debat de l'estat de la nació celebrada aquest dimecres al Congrés i que protagonitzen els grups minoritaris. El Grup de l'Esquerra Plural, que engloba Compromís entre altres formacions, ha sigut el primer a intervindre.

En representació de la coalició valencianista ha eixit a la tribuna Joan Baldoví que, com a portaveu d'aquesta formació ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè aborde d'una vegada la reforma del finançament autonòmic. "És escandalós, vergonyós que estem igual que fa set anys", li ha etzibat el diputat, en referència a l'estancament de les negociacions per a presentar la nova proposta de repartiment de fons. Diversos estudis han constatat que el model actual, caducat des del 2014, perjudica la Comunitat Valenciana, ja que és el territori més infrafinançat de l'Estat.

Baldoví ha iniciat el discurs rememorant el que va pronunciar fa set anys en la mateixa tribuna, quan es va celebrar l'últim debat sobre l'estat de la nació. Ha reconegut que des d'aleshores hi ha coses que s'han aconseguit i que Compromís "ha contribuït al canvi", que va materialitzar-se amb el desallotjament del PP del poder i la conformació del nou govern de coalició del PSOE i Unides Podem el 2019. En aquest sentit, ha reivindicat la "majoria progressista" que sosté l'executiu, formada per partits d'esquerres procedents dels territoris com és Compromís. Una majoria, ha recordat, que és la que ha permés tirar avant al Congrés gran quantitat d'iniciatives per a facilitar la vida de les persones i els col·lectius més desfavorits.

En aquest sentit, ha valorat les mesures anunciades dimarts per Sánchez, com ara els impostos a les elèctriques i a la banca, però ha recalcat que són qüestions que tant Compromís com altres formacions reclamaven "des de fa temps" i que el PSOE mai s'hauria atrevit a plantejar-les "si haguera governat amb Ciutadans, com pretenia" inicialment. El parlamentari de Sueca també s'ha preguntat quines "excuses" trobaran el PP i Vox per a "votar-hi en contra" en la sessió d'aquest dijous. De fet, s'ha jugat "una paella" que no els donaran suport.

A més del finançament autonòmic, Baldoví ha reclamat al govern espanyol que recupere al setembre altres "assignatures pendents" com són la derogació de la coneguda com a llei mordassa, o la reforma fiscal i de la Constitució per tal que es puga recuperar el dret civil valencià i introduir-ne el terme "discapacitat".

En evocar el discurs que va pronunciar en l'anterior debat, el portaveu de Compromís ha parlat dels temes que continuen sent els mateixos, com "la caixa B del PP, la corrupció que continua aflorant cada dia, la desigualtat perseverant, el rècord de beneficis d'algunes empreses, el poc respecte per les llengües i cultures cooficials o els preus desbocats de la cistella de la compra". I ha retret als populars "l'ús de les víctimes del terrorisme en benefici propi".

Sánchez diu que el finançament és "una prioritat"

En el torn de rèplica, el president espanyol ha assegurat que la reforma del model de finançament autonòmic continua sent "una de les prioritats" del govern i que en l'actual legislatura s'ha fet "molt" per a aconseguir-la. Tot i això, ha demanat comprensió pel retard, que ha atribuït a les dues crisis importants que ha hagut de resoldre, en referència a la pandèmia de covid-19 i a la situació derivada de la guerra a Ucraïna.

Després que Baldoví reclamara que s'accelere la reforma, Sánchez ha assumit que és un dels assumptes pendents i ha explicat que l'absència del nou model s'ha vist compensada amb un esforç extraordinari en recursos perquè les comunitats pogueren fer front a l'augment de les despeses en sanitat, educació o serveis socials. Entre altres xifres, ha destacat que els pressupostos generals per al 2022 contemplen una inversió total de 1.530 milions d'euros, 25,6% més que l'any anterior.

Tot i que sense fer cap referència al calendari, el mandatari ha assegurat que el Ministeri d'Hisenda ja està analitzant les recomanacions de les veus expertes i les consideracions de les comunitats autònomes per a reformular el concepte de població ajustada dins del sistema de finançament. I ha confirmat que té intenció de derogar la llei mordassa abans que acabe la legislatura.

També et pot interessar

stats