Sánchez anuncia nous impostos a les elèctriques i a la banca per fer front a l'impacte de la inflació

El president del govern espanyol assegura també que els abonaments dels serveis de rodalies i mitja distància operats per Renfe seràn 100% gratuïts

Sánchez, aquest dimarts durant el debat sobre l'estat de la nació al Congrés
Sánchez, aquest dimarts durant el debat sobre l'estat de la nació al Congrés / Javier Lizon (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que el govern bonificarà el 100% dels abonaments de rodalies i mitja distància de Renfe. També que desbloquejarà l’operació campament per a la construcció de 12.000 habitatges a Madrid, el 60% dels quals seran públics.

Són dos dels principals anuncis que ha avançat el mandatari durant la compareixença al Congrés amb motiu del debat sobre l'estat de la nació, que torna a celebrar-se al cap de set anys. És el primer que té lloc durant el mandat del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, i també amb Sánchez com a president de l'executiu.

En tercer lloc, el president ha dit que es posarà en marxa un impost sobre els beneficis extraordinaris de les grans empreses energètiques que recaptarà 2.000 milions d’euros a l’any durant els pròxims dos. Segons ha detallat, entrarà en vigor el 2023 i 2024 sobre els beneficis del 2022 i el 2023.

També ha anunciat que el govern espanyol aprovarà un impost "excepcional i temporal" a les grans entitats financeres que s'estan beneficiant de la pujada dels tipus d'interés. Aquest impost durarà dos anys i el govern calcula que recaptarà 1.500 milions d'euros a l'any. "Es parla sovint dels beneficis caiguts del cel, però no són tals, ixen de les butxaques dels consumidors que paguen els rebuts. I aquest govern no permetrà que el patiment de molts siga el benefici d'alguns pocs", ha assegurat.

Anuncis en salut pública, emergències i educació

Al llarg de la seua intervenció, el cap de l'executiu ha fet més anuncis. Sánchez ha anticipat que en juliol crearan el Centre Estatal de Salut Pública per a millorar la gestió i la resposta davant les emergències. El govern també presentarà “una nova i millorada PAC” per al camp espanyol.

Sánchez també ha anticipat que el govern impulsarà un pla anomenat Códi Escola 4.0 per a l'ensenyament de les competències digitals, programació i robòtica; Igualment ha defensat més recursos per a previndre i lluitar contra els incendis i un nou marc regulatori que permetra guanyar en eficàcia; Un altre anunci s'ha fet en matèria educativa: els dels prop d'un milió d'estudiants majors de 16 anys que ja gaudeixen d'una beca per als seus estudis en rebran una complementària de cent euros mensuals de l'Executiu entre els mesos de setembre i desembre.

Noves lleis

Al lllarg del seu discurs, també ha anunciat una Llei de protecció de l'informant que denuncie els casos de corrupció, una llei contra el tràfic i explotació d'èssers humans, la llei contra la discriminació racial, una nova llei de secrets oficials i una llei per a regular l'activitat dels lobbies.

Més eficiència energètica i més estalvi

En la seua intervenció, ha dit que ni s'entregarà al catastrofisme ni farà una anàlisi edulcorada de la realitat. Ha deixat clar que la guerra obliga a accelerar el camí de l’eficiència energètica i l’estalvi. Incrementar el teletreball, fomentar el transport públic, baixar la temperatura de l’aire condicionat són algunes de les mesures que ha dit, caldrà implementar.

El president ha defensat el treball del govern per a reduir l’impacte de la inflació. “I farem més”, ha anticipat. Sánchez ha assegurat que el reial decret llei que els pròxims dies es debatrà permetrà contindre la inflació en més de tres punts i mig, ampliarà al 31 de desembre la bonificació als carburants, estendrà la limitació de la pujada del lloguer, es descomptarà del 21% al 5% en l’IVA energètic o l’ajuda de 200 euros, entre altres.

Sánchez, a qui han rebut amb aplaudiments, ha dit que és conscient de les dificultats que les famílies i les empreses tenen per a fer front a les seues necessitats diàries. "Ho sé i me'n faig càrrec", ha remarcat en diverses ocasions de la intervenció. "Els espanyols volen que ens centrem en el que està malament", ha afegit, després d'anunciar que el govern no ha deixat de prendre mesures.

"El gran repte que ara té Espanya s'anomena inflació", ha dit. "Les factures es disparen, els estalvis perden valor i costa cada vegada més arribar a fi de mes", ha continuat. Sánchez, en tot cas, ha demanat realitzar un bon diagnòstic de la situació i ha vinculat aquest repunt a la pandèmia i a la crisi a Ucraïna. "No és un mal endèmic exclusiu del nostre país, la inflació, és un problema que està afectant tot el planeta. Les dades indiquen que la inflació està afectant el 75% de les economies del món", ha defensat. Sánchez ha remarcat que el govern està disposat a assumir la seua responsabilitat, però no a prendre decisions equivocades i injustes.

El president també ha parlat de la implicació d'Espanya en la guerra d'Ucraïna en matèria de solidaritat i ha remarcat que és un deure moral ajudar el poble ucraïnés. "Defensar Europa és la millor estratègia per a defensar Espanya", ha conclòs. Sánchez ha dit que el preu que hem de pagar per formar part de la defensa contra l’autoritarisme és la incertesa i la inflació.

“Què passarà els pròxims mesos?” S’ha preguntat. “Tot dependrà del que dure aquesta guerra i per això esperem que prompte la democràcia substituïsca les bombes”, ha remarcat. També s'ha referit a la posició de la Xina o la decisió de Rússia sobre el subministrament de gas.

Durant la seua intervenció, també ha criticat la falta de voluntat del PP per a renovar el Consell General del Poder Judicial.

El debat es prolongarà fins dijous. Una altra novetat és que no hi haurà cara a cara entre el president i el líder de l'oposició, un dels moments clau d'aquesta cita, ja que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, no és diputat. En tot cas, Feijóo sí que ha estat present al Congrés, on el seu grup l'ha rebut amb aplaudiments.

També et pot interessar

stats