Torna el debat de l'estat de la nació: set anys després i centrat en l'economia

Serà el 26é des que l'aleshores president del govern espanyol Felipe González el va convocar per primera vegada el 1983

El president del govern Pedro Sánchez en una sessió de Control del govern
El president del govern espanyol Pedro Sánchez en una sessió de control al govern / Eduardo Parra / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, protagonitzarà a partir d'aquest dimarts el primer debat de l'estat de la nació en set anys. Per tant, també serà el seu primer debat com a president i el primer en la història amb un govern de coalició (PSOE i Unides Podem).

El debat, el més important juntament amb el d'investidura i el de pressupostos generals de l'Estat, serveix perquè el govern espanyol confronte les seues decisions amb totes les forces polítiques i repassa la situació general del país des de tots els seus vessants. L'origen es remunta al 1983, quan l'aleshores president, Felipe González, va proposar, al cap de deu mesos de ser investit, un debat "sobre la situació general d'Espanya". I no té data fixa.

Encara que la pràctica habitual és que aquest debat se celebre cada any, l'executiu no està obligat a convocar-lo. De fet, el debat no està arreplegat en la Constitució i només s'inspira en els articles 196 i 197 del Reglament del Congrés. L'habitual és que no hi haja debats en els anys amb convocatòria d'eleccions generals o quan han passat pocs mesos des de les últimes celebrades. També la pandèmia de la covid-19 ha retardat la celebració.

Sense cara a cara Sánchez-Feijóo

Enguany, el debat es prolonga des de demà fins al dijous. Una altra novetat és que no hi haurà cara a cara entre el president i el líder de l'oposició, un dels moments claus d'aquesta cita, ja que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, no és diputat.

El president del govern espanyol anunciarà previsiblement noves mesures "de molta transcendència i molt ambicioses" destinades a la classe mitjana i treballadora en el debat, en forma de resposta a l'actual situació "excepcional". L'executiu confia que la coalició n'isca enfortida. Així ho asseguren fonts de la Moncloa, que han incidit en la transcendència d'aquestes mesures.

L'executiu augura un debat que servirà de revulsiu i deixarà ben clar el full de ruta previst fins al final de la legislatura, contraposant el model que ofereix enfront del que va representar el PP quan, estant en el govern, va haver d'afrontar altres crisis econòmiques.

Algunes de les mesures que exposarà Sánchez, que insisteix la Moncloa que van encaminades a "protegir, protegir i protegir", seran de caràcter conjuntural i altres estructurals.

També et pot interessar

stats