L'estancament en la reforma del finançament fragmenta la unitat en el Botànic

Puig recalca en les Corts que defén "clar i ras" el nou model "governe qui governe a Madrid"

El president Puig, aquest dijous durant la sessió de control en les Corts
El president Puig, aquest dijous durant la sessió de control a les Corts / Manuel Bruque

El problema de l'infrafinançament valencià ha centrat el debat polític a les Corts en el primer dia sense mascareta obligatòria per als diputats i les diputades. L'allargament de la reforma del sistema de repartiment dels fons entre les autonomies, que continua estancada, unit al fet que no es preveu cap solució a curt termini ha començat a impacientar els grups parlamentaris i provoca els primers clevills en la unitat que tots mantenien sobre la qüestió. Una ruptura que s'ha visibilitzat aquest dijous en la sessió de control al Consell, fins i tot entre els mateixos socis del Botànic.

Més de quatre mesos després que el Ministeri d'Hisenda presentara l'esborrany per a la reforma i sense cap avanç a la vista, tots els grups han coincidit a exigir el president de la Generalitat, Ximo Puig, que actue ja per a aconseguir un nou sistema de finançament autonòmic. Crítiques que el mandatari i secretari general del PSPV ha contestat reivindicant la defensa "clara i permanent" que fa el Consell del nou model a la Comunitat Valenciana i a Madrid, "governe qui governe".

El Partit Popular l'ha acusat de ser poc reivindicatiu davant del govern espanyol liderat pel també socialista Pedro Sánchez i ha demanat que es reunisca la comissió mixta Consell-Corts per a abordar l'estat de la reforma. "Sánchez ha rebutjat a córner el finançament autonòmic" i "vostés —ha etzibat a Puig la síndica, María José Catalá— van dient mentides sobre de qui és la culpa". Per a la parlamentària del PPCV, ni l'executiu valencià ni l'estatal "mouen ni un dit" pel finançament.

Retrets que Puig ha respost criticant la posició del nou líder del PP per no donar suport a la reforma: "Sap perfectament que no hi pot haver un model de finançament nou si el seu partit no hi dona suport", li ha dit a Catalá. I ha insistit que el Consell manté el full de ruta des del consens majoritari de les Corts i que actua per a defendre el canvi en el sistema: "Al president del govern, Pedro Sánchez, li ho dic. És inajornable el finançament, i al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, li ho dic, és inajornable el finançament. Clar i ras", ha remarcat. 

Compromís i Unides Podem s'han unit a Ciutadans per a acusar el bipartidisme del retard del nou model. La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha criticat el nou "puntelló" del govern a la reforma i ha lamentat que els dos partits majoritaris "mai han volgut fer política en majúscules". "Ja no saben quina excusa més inventar-se: la pandèmia, la guerra..." ha coincidit la síndica de Compromís, Papi Robles, que ha advertit que no val cap pretext més i que presentaran iniciatives a les Corts per a tractar d'avançar. Pilar Lima, des d'Unides Podem, ha demanat a PP i PSOE que treballen per a arribar a un acord i tirar avant el nou model. Vox, per la seua banda, ha carregat durament contra la gestió del Consell.

També et pot interessar

stats