Els experts valencians conclouen que la proposta d'Hisenda és "poc satisfactòria" i no soluciona l'infrafinançament

El Consell uneix partits polítics i societat civil en les al·legacions contra l'esquelet plantejat per l'executiu espanyol i insisteix que l'únic criteri a tindre en compte ha de ser el de població ajustada

Els experts valencians conclouen que la proposta d'Hisenda és "poc satisfactòria" / À Punt NTC

La proposta del Ministeri d'Hisenda per a reformar el model de finançament autonòmic no convenç la Comunitat Valenciana. La comissió d'experts designada per les Corts considera que el plantejament que fa el govern espanyol amb el criteri de població ajustada és "tècnicament poc satisfactòria" i no suposa "una alternativa ben fonamentada" per a resoldre els problemes d'infrafinançament que pateix el territori. 

Amb l'informe tècnic que ha elaborat la comissió d'experts, el Consell presentarà al·legacions a l'esborrany inicial que el departament liderat per la ministra María Jesús Montero va lliurar a totes les comunitats autònomes el passat 3 de desembre. El document, a què ha tingut accés À Punt NTC, és molt crític amb la proposta i s'ha donat a conéixer aquest dimecres als grups parlamentaris de les Corts i també a la Plataforma per un Finançament Just, on estan representats partits polítics, patronal i sindicats.

Al llarg de 75 pàgines exposa els motius pels quals l'esquelet d'Hisenda, que inclou les línies mestres del disseny del nou sistema de repartiment de fons entre els territoris de l'Estat—l'actual està caducat des de 2014—, no satisfà la Comunitat Valenciana. "La proposta de revisió de la població ajustada (...) no constitueix una alternativa ben fonamentada de l'indicador de necessitat per a determinar el finançament autonòmic de les comunitats de règim comú en l'àmbit competencial", conclou. 

La principal al·legació del Consell es basarà, per tant, a exigir al Ministeri que el criteri fonamental del finançament siga la població ajustada, però amb un plantejament rectificat amb variables més objectives i sense incloure com a determinants altres aspectes com ara el despoblament o la dispersió poblacional perquè perjudiquen l'autonomia. Una altra de les recomanacions de la comissió d'experts és que es tinga en compte el deute històric. 

Front comú en rebuig del model d'Hisenda

Els grups polítics han rebut amb satisfacció l'informe, encara que s'han queixat per no tindre temps de poder analitzar-lo i fer aportacions a les al·legacions. Fins i tot el PP, principal partit de l'oposició, assegura que el dictamen de la comissió d'experts els dona la raó en les crítiques que en les últimes setmanes han llançat a l'esborrany presentat pel govern espanyol i finalment se sumarà a les al·legacions que presentarà la comissió mixta Consell-Corts a l'esquema per a reformar el finançament. Compromís i Unides Podem han destacat, per la seua banda, que l'informe arreplega el deute històric i la necessitat d'un fons d'anivellament. Suport unànime i sense fissures, al remat, que aglutina tots els partits excepte Vox i també els sindicats i l'empresariat valencià.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, s'ha felicitat per l'informe i la bona acollida que ha tingut entre els grups polítics i la societat civil per a poder crear un front comú en rebuig del model plantejat per l'executiu de Pedro Sánchez, objectiu fonamental de la Generalitat per a tindre més força en la negociació. "Molt més important que el contingut és la consecució de la unitat i d'aquest rigor en l'anàlisi", ha dit el responsable de les finances valencianes, que ha remarcat que el grup d'experts ha treballat "amb total llibertat" i que "no es tocarà una coma" del dictamen.

El ple del Consell té previst aprovar el document final el divendres i dilluns s'enviarà al Ministeri d'Hisenda, just a punt de finalitzar el termini d'al·legacions. 

També et pot interessar

stats