Ministra Rodríguez: “Perquè el finançament cohesione tots els territoris requereix un pacte d’estat”

La titular de Política Territorial recorda la voluntat del govern de descentralitzar les noves institucions, que generaran oportunitats econòmiques on s’establisquen

La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, durant la seua internvenció en 'Les notícies del migdia' aquest dijous
La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, durant la intervenció en 'Les notícies del migdia' aquest dijous / À Punt NTC

La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha posat el pacte d’estat com a requisit per a impulsar el nou model de finançament autonòmic. La ministra considera que ja s’han fet passos per a aconseguir aquest nou sistema, però ha apel·lat a “un acord de totes les comunitats autònomes i tots els partits” per a aprovar-lo.

La responsable de Política Territorial feia aquestes declaracions a À Punt Notícies, on l'han entrevistada aquest dijous al migdia. La ministra ha recollit el guant de Puig, qui ha aprofitat l’acte de presa de possessió de Pilar Bernabé com a delegada del govern a la Comunitat Valenciana, per a tornar a reivindicar un nou sistema de finançament autonòmic consensuat amb la resta d’autonomies.

“Perquè el finançament cohesione tots els territoris requereix un pacte d’Estat, ho apuntava el president Puig i aquesta és també la filosofia del govern espanyol”, assenyalava la ministra després d’assistir a l’acte de la nova delegada del govern a València.

La titular de Política Territorial argumentava que “el compromís” amb la Comunitat Valenciana en matèria de finançament “és total”, com ho evidencia el suport de l’executiu central als projectes industrials del territori, entre els quals mencionava la planta de gigafactories de Sagunt o Ford; els fons per a infraestructures o en l’entrega dels diners a compte que s’ha fet a la Generalitat, com a la resta de governs autonòmics, per a fer front a la despesa sanitària de la pandèmia.

Ara bé, pel fa al nou sistema de finançament, Isabel Rodríguez ha insistit en la importància d’assolir un pacte entre tots els territoris i els responsables polítics.

Descentralització de les institucions

Pel que fa a la descentralització de les institucions de l’Estat, que ha reclamat Puig, la ministra ha reafirmat en À Punt Notícies que la intenció del govern espanyol és que els organismes estatals de nova creació s’establisquen en diferents comunitats autònomes, perquè així la ciutadania se sent més pròxima al govern estatal i, al mateix temps, aquestes institucions “generen oportunitats i ocupació” als territoris on s’estableixen.

En aquesta línia, la ministra de Política Territorial ha recordat que el govern que integra ja ha aprovat un reial decret per a avançar en la descentralització de les institucions i que “Puig ha sigut pioner a l'hora d'alçar aquesta bandera”. 

També et pot interessar

stats